Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2008. 23:12:18
Zagreb

Opet opomena zbog ZERP-a

Vijeće Europske unije ponovno je jučer pozvalo Hrvatsku da ne primjenjuje nijedan aspekt ZERP-a na zemlje članice dok se o tome ne postigne zajedničko rješenje.

Ponovili su zaključak iz prosinca prošle godine, s dodatkom u kojem se poziva Europsku komisiju da nastavi dijalog s Hrvatskom i da o tome podnese izvješće na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća.

Slovenski diplomatski izvor u Bruxellesu ocijenio je da EU zapravo čeka na hrvatski prijedlog rješenja problema ZERP-a. Na pitanje postoji li mogućnost zamrzavanja pristupnih pregovora s Hrvatskom kao u slučaju Turske ako se pitanje ZERP-a ne riješi, diplomatski izvori Slovenske tiskovne agencije odgovorili su da su sve mogućnosti otvorene, a ništa nije zatvoreno.

Hrvatska se ne bojiHrvatska sigurno neće doživjeti sudbinu Turske, niti Slovenija to želi napraviti, ali i kad bi željela, ne bi to mogla, kazao je jučer premijer Ivo Sanader. 

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je nadu da bi uskoro moglo doći do političkog rješenja za pitanje hrvatskog ZERP-a. Potvrdio je da Komisija radi na rješavanju toga pitanja i da je u kontaktu sa svim zainteresiranim stranama. (Hina) 

18.02.2008. 23:12:18
http://metro-portal.hr/opet-opomena-zbog-zerp-a/3137/