Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2012. 20:35:46
MANJI RIZIK OD INFARKTA

Operativni zahvat za smanjenje težine pozitivno utječe na zdravlje

"U usporedbi s uobičajenim liječenjem, operativni zahvati bili su povezani s manjim brojem kardiovaskularnih incidenata kod pretilih odraslih osoba", kažu znanstvenici

Fotografija vijesti

Odrasle pretile osobe koje su bile podvrgnute operativnom zahvatu radi smanjenja tjelesne težine imale su manje izglede kasnije pretrpjeti srčani ili moždani udar ili umrijeti od njega u odnosu na osobe koje nisu bile podvrgnuti zahvatu, pokazalo je švedsko istraživanje, javlja Hina.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 4.000 osoba koje su bile liječene u švedskim bolnicama od pretilosti. Između 1987. i 2001. polovica tih osoba odlučila se za operativne zahvate poput podvezivanja želuca a druga polovica liječena je konzervativno te promjenom životnog stila.

"U usporedbi s uobičajenim liječenjem, operativni zahvati bili su povezani s manjim brojem kardiovaskularnih incidenata kod pretilih odraslih osoba", napisao je voditelj istraživanja Lars Sjostrom sa sveučilišta u Gothenburgu.

Stanje bolesnika praćeno je deset godina kako bi se utvrdilo koliko ih je pretrpjelo moždani udar ili infarkt.

Ukupno 199 osoba podvrgnutih zahvatu pretrpjelo je srčani ili moždani udar a 28 je umrlo, dok su u skupini koja nije liječena operativnim metodama 234 osobe pretrpjele infarkt ili moždani udar i 49 ih je umrlo.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA.

05.01.2012. 20:35:46
http://metro-portal.hr/operativni-zahvat-za-smanjenje-tezine-pozitivno-utjece-na-zdravlje/67008/