Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2008. 21:34:49

OPEC: Postali smo nemoćni

Cijena nafte prešla je 135 dolara po barelu i nezaustavljivo grabi dalje

Indonezijski dječak skuplja ostatke dizel goriva koji su iscurili iz cijevi državne kompanije za naftu i plin ‘Pertamina’
Indonezijski dječak skuplja ostatke dizel goriva koji su iscurili iz cijevi državne kompanije za naftu i plin ‘Pertamina’ (Reuters)

Nakon što su iz vrha organizacije OPEC poručili kako ne mogu učiniti ništa da zaustave rast cijena nafte, ona je jučer nakratko preskočila 135 dolara po barelu.

- OPEC je impotentan. Jedini član koji ima moć učiniti bilo što je Saudijska Arabija, ali ona nema namjeru kvariti zabavu sve dok nema značajnijeg smanjenja potražnje - rekao je za Bloomberg Nauman Barakat iz njujorškog Macquarie Futuresa. 

Libijski visoki dužnosnik Shokri Ghanem rekao je kako OPEC proizvodi onoliko koliko je tržištu potrebno, a cijene su posljedica spekulacija, geopolitike i erozije dolara. Mi nismo više u poziciji moći - dodao je Ghanem.

“Investicije u naftnu industriju mogle bi biti puno, puno više nego što ljudi pretpostavljaju. Ovo je opasna situacija.”
Fatih Birol
glavni ekonomist IEA
The Wall Street Journal izvijestio je da je Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjila predviđanja o opskrbi naftom 2030. na 100 barela dnevno. IEA je osnovana 1974. kao odgovor na ‘arapski naftni embargo’, a jučer je prvi put najavila pokušaj odgonetavanja preostale količine sirovine na četiri stotine najvećih naftnih bušotina na svijetu.

Izvješće o stanju bušotina neće biti objavljeno do listopada, ali ovaj potez daje naslutiti da su zalihe energije ipak manje nego što se službeno tvrdi.

Prema procjenama Agencije, ako proizvođači do 2015. ne povećaju opskrbu za 12,5 milijardi barela dnevno, doći će do ozbiljne nestašice nafte. (METRO) 

22.05.2008. 21:34:49
http://metro-portal.hr/opec-postali-smo-nemocni/7556/