Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2013. 21:06:00
VEZE

Opčinjenost na početku određuje dužinu veze

Ako vas privlači vizualna ljepota, imate velike šanse da vam veza potraje i dulje od tri godine

Zaljubljenost se može mjeriti
Zaljubljenost se može mjeriti (FreeDigitalPhotos)

Ako ste vizualni tip koji će pasti na takav tip ljepote, vjerojatnost da će vam veza potrajati i dulje od tri godine je povećana. Naime, tri godine su rok koji znanstvenici uzimaju kao period u kojem traje zaljubljenost.

Istraživanje je provedeno na svježe zaljubljenim parovima kojima su skenirani mozgovi, pa se temeljem snimki razine aktivnosti u području koje reagira na vizualnu ljepotu u odnosu na orbitofrontalni korteks koji je vezan na kritiziranje i procjenjivanje pokušalo doći do zaključka koliko će trajati veza. 

Ispitanicima su pokazivali slike njihovih partnera i trebali su razmišljati o njima dok se snimao mozak, a rezultati su jasno pokazali da se i kod osoba koje su uvjerene da su strašno zaljubljene može utvrditi je li snaga osjećaja dovoljna da preživi razdoblje zaljubljenosti. 

Zanimljiva je činjenica da su u mozgovima parova koji su ostali zajedno manje aktivni bili centri u mozgu zaduženi za zadovoljstvo. 

Prema mišljenju znanstvenika, smanjena aktivnost u tom području ima veze s osjećajem ispunjenosti i zadovoljstva, pa je aktivnost dijela povezanog s traženjem nagrade i ovisnošću smanjena. 

01.07.2013. 21:06:00
http://metro-portal.hr/opcinjenost-na-pocetku-odredjuje-duzinu-veze/79060/