Metro-portal.hr

objavljeno 07.06.2010. 11:00:00
POZNAVANJE TERENA

Opasnosti brdskog biciklizma - čuvajte kralježnicu

Ekstremni sportovi, što je na neki način 'mountain biking', sa sobom nose i rizike od ekstremnih ozljeda; kaciga glavu čuva, ali ne i vrat, zato budite oprezni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Velike brzine, ekstreman teren, oštri spustovi i krivine pretvaraju mountain biking u vrlo opasan sport i to toliko da se može izjednačiti s nogometom, ragbijem, ronjenjem ili cheerleadingom. Rezultati najnovijeg istraživanja kojeg su proveli stručnjaci sa Sveučilišta British Columbia iz Kanade pokazuju da je u ekstremnom biciklizmu najveća opasnost za kralježnicu  - u jednom od šest slučajeva biciklisti završe potpuno paralizirani. „Ljudi moraju znati da aktivnosti kojima se odluče baviti sa sobom nose jedinstvene i specifične rizike", kaže dr. Marcel Dvorak sa spomenutog sveučilišta. „Kacige vas neće zaštititi od određenih ozljeda", rekao je Dvorak za Reuters.

Brojna prijašnja istraživanja uspoređivala su raspon različitih ozljeda s naglaskom na ozljede kralježnice u biciklizmu i nizu drugih, različitih sportova, ali nitko se još nije pozabavio brdskim biciklizmom. Nitko do Dvoraka. On je pronašao 102 muškarca i pet žena koji su u periodu između 1995. i 2007. bili u bolnici zbog ozljeda kralježnice zarađenih tijekom mountain bikinga. Profil im je sljedeći - u prosjeku su stari 33 godine i preko 90 posto njih se ekstremnim biciklizmom bavi rekreativno, navodi The American Journal of Sports Medicine.

Dvorak kaže da su najčešće ozljede frakture zglobova i lica, ali da su, naravno, najopasnije ozlijede kralježnice koje ostavljaju trajne posljedice. Iako su relativno rijetke, ozljede leđa i kralježnice gotovo uvijek znače operaciju, a u 40 posto slučajeva paralizu. Većina brdskih biciklista se ozljedi tako što padne naglavačke preko ručki ili prilikom pada s velike visine. U oba scenarija obično dođe do ozljede glave ili vrata. Kacige su dobre za sprječavanje ozljeda glave, ali ne štite vrat, objašnjava Dvorak. Nadalje, treba uzeti u obzir i lokacije na kojima rekreativci i profesionalci žele uživati u vožnji mountain bikea - uvijek se radi o brdovitim, planinskim i šumovitim predjelima koji su iznimno nedostupni hitnoj pomoći, pa čak i helikopterima. Brojni biciklisti zaostanu ako su u skupini ili, još gore, ako su sami ne budu pronađeni i po nekoliko sati.

Dvorak na kraju savjetuje svima koji se žele baviti mountain bikingom - uvijek budite u skupinama, dobro proučite teren, ne izvodite trikove i opasne skokove i nikada se ne izdvajajte. I ne zaboravite kacigu i ostalu zaštitnu opremu.

07.06.2010. 11:00:00
http://metro-portal.hr/opasnosti-brdskog-biciklizma-cuvajte-kraljeznicu/41942/