Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2011. 10:11:00
PAZITE GDJE PUTUJETE

Opasna bolest kolera uzima živote u Dominikanskoj Republici

Kolera, bolest koja nije niti postojala u ovoj turističkoj zemlji pojavila se 2010. i polako, ali sigurno se širi.

kolera se iz Haitija proširila na Dominikansku Republiku

U turističkoj zemlji, Dominikanskoj Republici, prema podacima koje je u četvrtak objavilo dominikansko ministarstvo zdravstva. dvadeset tri osobe su preminule, a 1288 ih je zaraženo kolerom. Ta je zemlja inače susjed Haitija gdje je bolest uzrokovala smrt više od 4500 osoba unazad pet mjeseci.

"Do četvrtka je potvrđeno 1288 slučajeva i 23 smrtna slučaja zbog te bolesti u Dominikanskoj Republici", objavilo je ministarstvo u priopćenju, prenosi Hina.

Predsjednik udruge dominikanskih liječnika Senen Caba opovrgava međutim te službene brojke. Po njemu je epidemija usmrtila 30 osoba, a zarazila 5000.

Dva nova laboratorija bit će otvorena kako bi se potvrdili slučajevi kolere, tvrdi dominikanski ministar zdravstva Bautista Rojas. "Očekujemo porast slučajeva u tri, četiri sljedeća tjedna", potvrdio je on.

Bolest bi mogla biti iskorijenjena "za pet do osam godina, uz veliki napor i sudjelovanje cijele zajednice", dodao je on.

Ta je bolest došla u Dominikansku Republiku u studenom 2010. iz Haitija. Nedavna istraga UN-a inkriminira izvor iz južne Azije, a suzdržava se optužiti nepalske "plave kacige" kao izvor zaraze.

27.05.2011. 10:11:00
http://metro-portal.hr/opasna-bolest-kolera-uzima-zivote-u-dominikanskoj-republici/59332/