Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2010. 14:10:00
IN UTERO

Ono ste što je jela vaša majka

Stari aforizam, "ono si što jedeš", očito ne ide dovoljno duboko u srž problematike

Masna hrana tijekom trudnoće pokazala se štetnom za potomstvo
Masna hrana tijekom trudnoće pokazala se štetnom za potomstvo (Shutterstock)

Naime, kako je otkrila nova studija, kada su trudne ženke majmuna konzumirale hranu bogatu mastima, njihovo potomstvo patilo je od anksioznosti i stresa, u odnosu na potomstvo ženki koje su se hranile zdravije tijekom trudnoće. I dok su ranije studije otkrile dugotrajne posljedice na fizičko zdravlje mladunčadi, novo istraživanje donosi slične rezultate o psihičkom zdravlju.

S obzirom na sličnosti psihologije čovjeka i ostalih primata, utjecaj majčine prehrane na mentalo zdravlje djeteta je doista zastrašujuće, navodi istraživač Kevin Grove. "Čak i ako mladunčad ženki vratimo natrag na normalnu, zdravu prehranu, njihova podložnost stresu i ostalim psihičkim problemima i dalje ostaje. Čini se kako je ovo problem koji počinje još u maternici."

Nakon što je mladunčad malo porasla, istraživači su je izložili stresnim situacijama. Potomstvo ženki koje su bile na nezdravoj prehrani pokazivalo je puno više negativnih reakcija na takve podražaje. Posebice je bila osjetljiva ženska mladunčad. Muška se ponašala agresivno, prijeteći uljezu tijekom specifičnog testa. Ukupno je 78 posto mladunčadi pokazivalo znakove agresivnog i anksioznog ponašanja, u usporedbi s tek 11 posto onih čije su majke bile na zdravoj prehrani.

Bez obzira na to jesu li se ženke udebljale ili ostale na normalnoj tjelesnoj težini, mladunčad je pokazivala simptome. Grove smatra kako problem leži u serotoninu, neurotransmiteru koji potencira osjećaj zadovoljstva. Naime, mozgovi mladunčadi majki koje su bile na prehrani bogatoj mastima, pokazivali su poremećaj u funkcioniranju serotonina. Ono što se dešava, jest da takva prehrana stvara upalu posteljice, što dalje izlaže fetus proteinima upale poznatim kao citokini. Citokini osim toga narušavaju razvoj sustava serotonina.

Znanstvenici sada istražuju kako ublažiti ove posljedice. I dok se čini kako se šteta stvara pri rođenju, promjena prehrane tijekom trudnoće može reducirati simptome. To je lekcija koju bi buduće majke trebale ozbiljno shvatiti. "Trudnoća je osjetljiv period vremena za razvoj fetusa. No, ona je također vrijeme kada se zdravlje potomstva može dugoročno poboljšati", zaključuje Grove.

21.11.2010. 14:10:00
http://metro-portal.hr/ono-ste-sto-je-jela-vasa-majka/51528/