Metro-portal.hr

objavljeno 09.08.2012. 15:29:00
MMMMM

Omiljena glazba i hrana stvaraju iste osjećaje

Kad slušate omiljenu glazbu, pojačava se lučenje dopamina kao i kod konzumacije omiljene hrane

Omiljena glazba stvarno izaziva zadovoljstvo
Omiljena glazba stvarno izaziva zadovoljstvo (Dreamstime)

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Montrealu pokazalo je da je glazba može izazvati jednak osjećaj zadovoljstva kao i hrana. Osam dobrovoljaca koji su tvrdili da pri slušanju glazbe imaju snažano osjećaj zadovoljstva priključeno je na skener koji je mjerio razine dopamina, broj otkucaja srca, disanje i temperaturu.

Dopamin je odabran za mjerenje jer se upravo taj hormon luči u mozgu pri slušanju omiljene glazbe, a poznato je da je odgovoran za osjećaj zadovoljstva. Rezultati su pokazali povećano lučenje dopamina u dio mozga koji se zove strijatum.

No, kada se ispitanicima puštala glazba koju ne vole, od dopamina ni traga. Istraživanje se nastavlja, jer znanstvenici još nisu uspjeli objasniti spomenuti fenomen, a temeljit će se na dosadašnjim istraživanja utjecaja glazbe na ponašanje.

Odavno je utvrđeno da, ako se želite dobro opustiti, trebate slušati Mozarta. Uz to, oni koji vole ovog kompozitora u prosjeku imaju viši IQ od ispitanika koji slušaju modernu glazbu. Pretpostavka je da se radi o jedinstvenim matematičkim uzorcima Mozartove glazbe koji aktiviraju logički dio mozga.

09.08.2012. 15:29:00
http://metro-portal.hr/omiljena-glazba-i-hrana-stvaraju-iste-osjecaje/62671/