Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2017. 12:01:00
OPREZ!

Ometanje mobitelom rastuća pošast na cestama

Tijekom vožnje se događaju razne distrakcije - jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali niti jedna nije kao korištenje mobitela

Mobitel u džep kad vozite!
Mobitel u džep kad vozite! (Arhiva)

Glavni razlozi za najteža stradavanja u cestovnom prometu su brzina, alkohol i nekorištenje komponenti pasivne sigurnosti.

Unatrag nekoliko godina postajemo svjesni nove pošasti, ona se naziva distrakcija, a utjelovljena je kroz mobitele, upozorava policija. No to se ne tiče samo vozača motornih vozila, nego je sveprisutan i kod pješaka, a nažalost vrlo često i kod vozača bicikala.

Tijekom vožnje se događaju razne distrakcije - jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali niti jedna nije kao korištenje mobitela.

Psiholoi se slažu da su razgovor mobitelom i upravljanje vozilima dvije kognitivno zahtjevne aktivnosti, odnosno da je za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju.Ipak, jasno je da je ozakonjena uporaba komunikacijskih uređaja korištenjem hands-free pomagala zapravo jedno prijelazno i nesvrhovito alibi rješenje.

S druge strane, znanstvenici su došli do spoznaje da razgovor sa suvozačem ima za razliku od razgovora telefonom, pozitivan utjecaj na vozača jer ga održava budnim i može mu ukazivati na uočene situacije na cesti i eventualno nešto korisno sugerirati.

Više o ovom problemu pročitajte na portalu Automania.hr

13.09.2017. 12:01:00
http://metro-portal.hr/ometanje-mobitelom-rastuca-posast-na-cestama/107306/