Metro-portal.hr

objavljeno 29.09.2008. 13:34:50

Olmertovi mirovni prijedlozi

Izrael mora predati istočni Jeruzalem i Golan za mir

Jedan od izraelsko-sirijskih graničnih prijelaza na golanskoj visoravni
Jedan od izraelsko-sirijskih graničnih prijelaza na golanskoj visoravni (Reuters)

Izrael će se morati povući s okupiranih područja, uključujući istočni Jeruzalem i Golansku visoravan, ako želi postići mir sa svojim arapskim i palestinskim susjedima, kazao je u intervjuu koji je u ponedjeljak objavio list Yedioth Ahronoth odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert.

"Ariel Sharon govorio je o bolnim ustupcima, ali to nije razradio. Ja kažem, nemamo izbora već da to razradimo. Na kraju, morat ćemo se povući s okupiranih područja (...), jer bez toga neće biti mira", rekao je Olmert za izraelski dnevni list, ističući kako on kao tvrdolinijaški političar desetljećima nije bio spreman suočiti se s realnošću.

"Mislim da smo vrlo blizu sporazuma", dodao je.

Ovi komentari odlazećeg izraelskog premijera dosada su najjasniji znakovi njegove spremnosti da ispuni ključne palestinske zahtjeve u mirovnim pregovorima. Palestinci traže da se Izrael u potpunosti povuče s okupiranih područja.

Što se tiče Sirije, Olmert je istaknuo da će budući mirovni sporazum uključivati izraelsko povlačenje s Golanske visoravni, koju Izrael kontrolira od Šestodnevnog rata 1967. godine.

"Prije svega moramo donijeti odluku. Mislim da ne postoji niti jedna ozbiljna osoba u Državi Izrael koja vjeruje da je moguće postići mir sa Sirijcima bez odustajanja od Golana", rekao je, dodajući da je istina da svaki sporazum sa Sirijom predstavlja i opasnost.

"Oni koji žele djelovati bez minimuma opasnosti, morali bi se preseliti u Švicarsku", istaknuo je.

Yedioth Ahronoth navodi da je u svom intervjuu prije odlaska s vlasti, a povodom židovske Nove godine, Olmert po prvi puta jasno kazao što je potrebno za postizanje mira između Izraela i arapskog svijeta.

Izraelsko-palestinski pregovori, za koje Olmert tvrdi da će se nastaviti i s novom izraelskom vladom, pokazuju samo manje napretke a obje strane priznaju da su mali izgledi za postizanjem konačnog sporazuma do kraja ove godine.

Olmert je također pokrenuo i neizravne pregovore sa Sirijom, uz posredstvo Turske, ali nikada do sada nije javno govorio o nužnosti izraelskog povlačenja s Golana.

Olmert, koji je podnio ostavku zbog teških optužbi za korupciju, ostat će na čelu vlade sve dok izraelski parlament Knesset ne potvrdi novu vladu, koju bi trebala voditi nova čelnica stranke Kadima, dosadašnja izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni.

Presjednik Shimon Peres Livni je dao mandat za sastavljanje nove vlade, a ona za to ima rok od šest tjedana. Ako to ne uspije, u Izraelu će se održati prijevremeni parlamentarni izbori. (HINA)

29.09.2008. 13:34:50
http://metro-portal.hr/olmertovi-mirovni-prijedlozi/12102/