Metro-portal.hr

objavljeno 17.10.2013. 14:28:00
PHUUU

Okončan spor oko američkog proračuna

Kratko prije isteka roka Amerikanci su se dogovorili oko proračuna i podizanja gornje granice državnog duga, i tako je ponovno u zadnji čas izbjegnut bankrot

Obama se izvukao
Obama se izvukao (Arhiva)

Republikanac i glasnogovornik Predstavničkog doma John Boehner je kao fer gubitnik izjavio: "Dobro smo se borili, ali bitku nismo dobili."

Vođa demokrata, koji u Senatu imaju većinu, Harry Reid je nasuprot tomu istanuo da je u ovoj bici pobjednik - demokracija: "Danas smo vidjeli kako je Kongres postigao povijesno, nadstranačko rješenje kako bi vlada nastavila s radom i kako bi se spriječio bankrot ove nacije."

Moglo je i bez svega toga

No, nitko on njih dvojice nije u pravu, smatraju neovisni ekonomski stručnjaci, poput Marka Goldweina iz nevladine organizacije "Odbor za odgovorni proračun". "Nema pobjednika, već samo puno gubitnika", smatra Goldwein. "Ali na sreću, pronašli smo put kako bi vlada ponovno počela s radom. To će sigurno biti dobro za naše gospodarstvo", smatra ovaj stručnjak.

Prijelazno rješenje koje je postignuto u Kongresu predviđa podizanje gornje granice državnog duga, kako bi SAD barem do 7. veljače 2014. ostao likvidan. Osim toga mora se usvojiti prijelazni proračun koji bi bio na snazi do 15. siječnja. Tako da državne službe nakon više od dva tjedna "prinudnog odmora" već ovog četvrtka mogu nastaviti s radom. Dogovoreno je i da se formira nestranačka komisija koja do sredine prosinca mora iznijeti prijedloge o reorganizaciji, odnosno o smanjenju dugovanja. No, i nakon ove spasonosne odluke Kongresa, stručnjak Goldwein smatra da je ostao cijeli niz važnih dugoročnih i kratkoročnih problema.

Politički analitičari jednoglasno kritiziraju činjenicu da je stvar uopće tako daleko otišla. Višetjedne neizvjesne rasprave o platnoj sposobnosti jako su uzdrmale povjerenje u američko gospodarstvo i dolar, kao valutu u kojoj se čuvaju svjetske devizne rezerve", smatra i Michael Werz iz "Centra za američki napredak" u kojem su, između ostalog, okupljeni i gospodarski stručnjaci. 

No, osim povjerenja u gospodarstvo, ovaj status koji je trajao više od dva tjedna državu je stajao 24 milijuna dolara, procjenjuju ekonomisti. A nejasno je kakve će sve posljedice još uslijediti nakon ovog debakla. Prije svega jer ovaj dogovor nije trajan. Sljedeći spor oko proračuna mogao bi se očekivati već početkom sljedeće godine, kad isteknu rokovi ovog kompromisnog dogovora. 

Ipak, neki ekonomski stručnjaci smatraju da do toga i ne mora doći."Imamo veliki broj programa u zdravstvenom i mirovinskom sustavu čiji obim raste brže nego što to prihodi od poreza mogu pokriti. Ili ćemo morati smanjiti ove programe, ili povećati poreze ili pak složiti kombinaciju ovih dviju mogućnosti."

17.10.2013. 14:28:00
http://metro-portal.hr/okoncan-spor-oko-americkog-proracuna/81113/