Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2012. 11:09:18
IN VITRO

Oko pet milijuna beba iz epruvete

Brojka od pet milijuna temelji se na podacima o oplodnji in vitro prikupljenim u svijetu do 2008.

Beba iz epruvete ima skoro 5 milijuna
Beba iz epruvete ima skoro 5 milijuna (Arhiva)

Oko pet milijuna beba začetih medicinski potpomognutom oplodnjom rođeno je u svijetu od 1978., nakon prve "bebe iz epruvete" Louise Brown, procjene su iznesene u ponedjeljak na konferenciji u Istanbulu.

Po Europskom društvu za ljudsku reprodukciju i embriologiju, bebe rođene nakon začeća medicinski potpomognutom oplodnjom predstavljaju 0,3 posto od 130 milijuna beba koje su se otad rodile u svijetu.

Brojka od pet milijuna temelji se na podacima o oplodnji in vitro prikupljenim u svijetu do 2008. te na procjenama za tri i pol sljedeće godine za koje statistika još nije dostupna.

Oplodnja in vitro je oplodnja koja se vrši izvan tijela žene, u laboratoriju, otkud i naziv "bebe iz epruvete".

Predmet žive polemike na samim počecima, medicinski potpomognuta oplodnja kroz godine je postala uobičajeni učinkoviti tretman za brojne neplodne parove.

"Tehnike su se uvelike poboljšale kroz godine, uz povećanje postotka uspješnih trudnoća. Bebe koje se rađaju (medicinski potpomognutom oplodnjom) jednako su dobrog zdravlja kao i bebe začete prirodnim putem", kazao je David Adamson, predsjednik Međunarodnog odbora za nadzor medicinski potpomognute oplodnje.

02.07.2012. 11:09:18
http://metro-portal.hr/oko-pet-milijuna-beba-iz-epruvete/72346/