Metro-portal.hr

objavljeno 20.12.2009. 18:27:10
TRAGIČNA REALNOST

Oko 40 posto Arapa živi ispod praga siromaštva

Arapske zemlje tijekom posljednjih 20 godina nisu uspjele smanjiti stopu siromaštva, a nezaposlenost mladih veća je od 50 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Oko 40 posto stanovništva arapskih zemalja, ili 140 milijuna ljudi živi ispod praga siromaštva, prema izvješću Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Arapske lige, objavljenom u nedjelju u Kairu.

To izvješće "Izazov razvoja arapskih zemalja: za humani razvoj", naglašava da u tom dijelu svijeta nije došlo do smanjenja stope siromaštva tijekom posljednjih 20 godina.

Dokument naglašava obim nezaposlenosti mladih, ili više od 50 posto nezaposlenog stanovništva u većini arapskih zemalja. Po nezaposlenosti mladih, arapske zemlje su vodeće u svijetu.

Samo da bi zadržale sadašnju razinu, arapske zemlje moraju otvoriti 51 milijun novih radnih mjesta tijekom sljedećih deset godina.

To izvješće je sastavljeno prije summita UN-a sljedećeg rujna na kome će se rezimirati stanje tijekom deset godina nakon prihvaćanja "milenijskih ciljeva" kojim se međunarodna zajednica obvezala da će za polovicu smanjiti siromaštvo i neishranjenost do 2015.

Izvješće također naglašava potrebu povećanja prehrambene samodostatnosti tog dijela svijeta, što nije postignuto unatoč napretku ostvarenog u Sudanu i Siriji u uzgoju žitarica.

Dokument se zalaže za socijalni ugovor ili "savez za razvoj" između bogatih arapskih zemalja proizvođača nafte i onih teškog gospodarskog stanja, kako bi siromašne nadoknadile zaostatke. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 18:27:10
http://metro-portal.hr/oko-40-posto-arapa-zivi-ispod-praga-siromastva/29007/