Metro-portal.hr

objavljeno 01.11.2013. 10:30:00
PRIRODA DAJE

Ojačajte imunitet za zimu

Začini su sjajni dodaci koji naša jela čine ukusnijim i zanimljivijim, no osim toga većina njih ima blagotvoran učinak na zdravlje

Češnjak sjajno štiti od prehlade i gripe
Češnjak sjajno štiti od prehlade i gripe (Arhiva)

Začini su neizostavni dodatak jelima koji daju punoću okusa i mogu gotovo svaku hranu pretvoriti u spektakularnu poslasticu, no uz to priroda nam je putam začina dala idealne saveznike u jačanju imuniteta.

Kako nam vrijeme prehlada i gripe kuca na vrata, važno je pripremiti organizam na izazove zime, a nema ništa bolje za početak od bijelog luka. Češnjak je jedan od najboljih začina koji nas štite od bakterija i sprječava prehladu i gripu. Poznat je učinak češnjaka u prevenciji bolesti srca, jer sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšava cirkulaciju.

Ono što je kod češnjaka posebno dobro je činjenica da se njegove blagotvorne osobine ne gube kuhanjem, pa ga je najbolje dvadesetak minuta prije kuhanja nasjeckati i ostaviti da stoji, kako bi se aktivirali enzimi za jačanje imuniteta. I još jedna stvar - češnjak šalje signale našem mozgu da smo siti, tako da se nećemo prejedati i zaraditi suvišne kilograme.

Crvena paprika došla je u Europu iz Južne Amerike i odmah osvojila nepca sladokusaca, a radi se o biljci iz iste porodice kao i čili. Može biti blaga, ljuta i slatka, a svaka je prepuna vitamina A, B1, B2, B6, E, C, glukoze, natrija, folne kiseline, fruktoze, beta karotena ... Lista je vrlo dugačka. Koristimo je u prahu kao dodatak jelima, pa preporučujemo da kod kuće imate sve tri varijante.

Za kraj, čudesna majčina dušica, biljka koja je prirodni konzervans i preporučuje se kao sredstvo za umirenje i pomoć pri probavnim smetnjama. Koristimo je u pripremi jela od mesa i riže, a uz to je neizostavni sastojak raznih umaka, koji će uz nju poradiiti na snazi našeg imuniteta. 

01.11.2013. 10:30:00
http://metro-portal.hr/ojacajte-imunitet-za-zimu/81373/