Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2013. 20:12:00
ICIJ

Offshore Leaks potresa svijet i regiju

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara podijelio je materijale i objavljuje ih u najutjecajnijim medijima

Tko je zgriješio
Tko je zgriješio (Arhiva)

Offshore Leaks mogao bi izazvati daleko veće potrese od WikiLeaksa, jer su preko 260 GB tajnih podataka o stvarnim vlasnicima offshore kompanija u poreznim oazama širom svijeta odlučili objaviti u najutjecajnijim svjetskim medijima. 

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara ICIJ dobio je na hard disku koji je, kako tvrde, stigao poštom od anonimnog izvora. Koliko god ova tvrdnja zvučala nategnuto, ne bi bilo nevjerojatno da se radi o još jednoj "nepodopštini" Anonymousa, koji sigurno mogu do takvih podataka.

Sve u svemu, radi se o desecima tisuća tvrtki u vlasništvu bogatih, slavnih i utjecajnih ljudi sa svih strana svijeta koji su iz materijalističkih ili nekih mutnih pobuda pootvarali po poreznim oazama i veselo plaćaju minimalne poreze na maksimalne zarade.

Preciznije, radi se o podacima o 122 tisuće offshore tvrtki i fondacija osnovanih u Hongkongu, Singapuru, Mauricijusu, Sejšelima, Kajmanskim otocima, Samoi, Britanskim djevičanskim otocima i ostalim poreznim oazama. Uz to na disku se nalaze podaci o 133 tisuće osoba iz 170 zemalja svijeta.

Kako kaže Blaž Zgaga, slovenski istraživački novinar, disk je prepun poznatih imena iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i ostalih država s područja bivše Jugoslavije, a moramo priznati da s nestrpljenjem očekujemo objavu prvih imena. 

Istini za volju, treba malo smanjiti senzacionalizam oko cijele priče, jer je potpuno legalno otvoriti tvrtku u nekoj od poreznih oaza i poslovati preko nje. No, ako se radi o skrivenim poslovima, mutnim provizijama, sukobu interesa i ostalim inovativnim načinima krađe novaca, Remetinec bi mogao dobiti nove stanovnike.

05.04.2013. 20:12:00
http://metro-portal.hr/offshore-leaks-potresa-svijet-i-regiju/77419/