Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2010. 07:15:50
NEMIRI

OESS želi mir u Kirgistanu

Nemiri u bivšoj sovjetskoj republici počeli su pred mjesec dana, eskaliraju etnička suparništva

Kirgistan neredi prosvjedi OESS
Kirgistan neredi prosvjedi OESS (Getty Images)

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pozvala je na mir, nakon nasilja u kojemu su na jugu Kirigistana poginule dvije osobe, stoji u priopćenju organizacije čije je sjedište u Beču.

"Od svih strana zahtijevam da ne koriste silu, da naprave sve što mogu kako bi se izbjegli novi sukobi te da riješe probleme uz pomoć tolerancije i kompromisa", izjavio je predsjedavajući OESS-a, kazahstanski ministar vanjskih poslova Kanat Saudabajev. "Rješenje krize u Kirgistanu zahtijeva da budu zajamčeni - javna sigurnost, pravna država, mir i stabilnost", kazao je.

Prijelazna vlada u Kirigistanu u srijedu je donijela odluku da se u Džalal-Abadu, gradu na jugu zemlje, proglasi izvanredno stanje, nakon novoga vala nasilja u kojemu je bilo ubijenih te je poništila odluku o održavanju predsjedničkih izbora koji su se trebali održati u jesen.

U travnju je nakon krvave narodne pobune, bivši kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev, podrijetlom s juga Kirgistana, otišao u egzil. Ovu azijsku zemlju potresaju lokalne napetosti i etnička suparništva koja su kulminirala u travnju.

Prijelazna vlada također je u srijedu odlučila na mjesto predsjednice države u prijelaznom razdoblju - do 31. prosinca 2011., imenovati Rosu Otunbajevu.

Njezino imenovanje morat će još biti potvrđeno referendumom, koji će se održati 27. lipnja. Tada će stanovnici Kirgistana biti pozvani da se izjasne i o novome ustavu.

20.05.2010. 07:15:50
http://metro-portal.hr/oess-zeli-mir-u-kirgistanu/40442/