Metro-portal.hr

objavljeno 08.02.2008. 00:23:46

OESS bojkotira izbore u Rusiji

Promatrači nikako ne pristaju na uvjete Moskve

Rusija smatra da OESS-om manipuliraju vlade zapadnih zemalja
Rusija smatra da OESS-om manipuliraju vlade zapadnih zemalja (AFP)

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) odlučila je bojkotirati ruske predsjedničke izbore 2. ožujka i u Rusiju toga dana neće poslati svoje promatrače. Bojkot OESS-a uslijedio je zbog restrikcija koje je toj organizaciji nametnula Moskva, odnosno zbog odluke Kremlja da ograniči broj promatrača i odredi vrijeme njihova dolaska.

- Poduzeli smo sve moguće u dobroj vjeri kako bi poslali našu misiju. No, ona jednostavno nije moguća - rekao je u priopćenju direktor OESS-ova tijela za izbore ODIHR Christian Strohal. Između OESS-a i Rusije došlo je do razmirica oko broja i prirode promatračke misije koja je trebala pratiti izbore. Rusi su izvijestili kako promatrači ne smiju doputovati u Rusiju prije 20. veljače, dok ODIHR smatra da promatrači onamo trebaju stići najkasnije do 15. veljače, budući da samo na taj način mogu kvalitetno obaviti svoj posao. No, Moskva nije popustila. Problemi su nastali i oko broja promatrača. Rusija je najprije zahtijevala da ih bude 70, ali je nakon prosvjeda OESS-a pristala na to da ih bude 75. No, u OESS-u ni s tim nisu bili zadovoljni. Odluku OESS-a u Kremlju su prihvatili i više nego mirno. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako mu je ‘jako žao’ što promatrači ne žele doći.

OgraničenjaMeđunarodni promatrači u Rusiju ne smiju doći prije 20. veljače i ne smije ih biti više od 75. 

- Mi smo ODIHR-u ponudili razuman kompromis - poručio je Lavrov. Sukob oko promatrača počeo je zbog stava Moskve da OESS-om manipuliraju vlade zapadnih zemalja, a to je za Rusiju neprihvatljivo. Izbor nasljednika Vladimira Putina tako će se odvijati bez međunarodnog nadzora. 

Piše: MB
08.02.2008. 00:23:46
http://metro-portal.hr/oess-bojkotira-izbore-u-rusiji/2638/