Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2008. 21:47:14

OECD: MMF pretjeruje u procjeni gubitaka

‘Iznos od tisuću milijardi dolara navodi na pogrešne zaključke’

Angel Gurriam,  glavni tajnik OECD-a na konferenciji za novinare tijekom proljetnog sastanka MMF-a i Svjetske banke
Angel Gurriam, glavni tajnik OECD-a na konferenciji za novinare tijekom proljetnog sastanka MMF-a i Svjetske banke (Reuters)

Gubici povezani s krizom na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova mogli bi dosegnuti od 350 do 420 milijardi dolara, dok MMF-ova procjena o gubicima u visini tisuću milijardi dolara navodi na pogrešne zaključke, ustvrdili su u utorak dužnosnici Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

OECD je objasnio da svoju novu procjenu temelji na pretpostavkama o povratu 40 do 50 posto vrijednosti tih zajmova. Prethodno su u OECD-u metodom tržišnih cijena financijskih instrumenata došli do procjene o gubicima u visini 300 milijardi dolara.

- Naše je stajalište da je iznos od tisuću milijardi dolara navodi na pogrešne zaključke - kazao je čelnik OECD-ovog povjerenstva za financijska tržišta i direktor za gospodarsku politiku i financijska tržišta austrijskog ministarstva financija Thomas Weiser.

U polugodišnjem izvješću o stabilnosti financijskih tržišta, MMF je prošlog tjedna upozorio da bi ukupni gubici uzrokovani trenutnom krizom mogle dosegnuti i tisuću milijardi dolara.

Prema riječima drugih dužnosnika OECD-a, ta MMF-ova procjena uključuje i brojne gubitke koji su dio uobičajene tržišne dinamike i nisu isključivo rezultat krize na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita, na kojemu MMF gubitke procjenjuje na 480 milijardi dolara.

OptimizamOECD je ustvrdio da je procjena MMF-a pretjerana i da će povrat 40 do 50 posto vrijednosti zajmova svesti gubitke uzrokovane kreditnom krizom na 350 do 420 milijardi dolara.  

MMF-ova procjena o gubicima u visini od tisuću milijardi dolara, kazao je Weiser, bila je jedna od tema rasprava na sastanku dužnosnika OECD-a i predstavnika banaka, agencija za izdavanje kreditnih rejtinga i revizora, održanog u ponedjeljak.

Prema njegovim riječima, predstavnici bankarskog sektora na tome su sastanku procijenili da će za potpun oporavak od krize vezane uz drugorazredne kredite trebati 12 do 18 mjeseci.   (HINA)

15.04.2008. 21:47:14
http://metro-portal.hr/oecd-mmf-pretjeruje-u-procjeni-gubitaka/5913/