Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2011. 14:41:44
DOSTA

Odzvonilo preskupom benzinu u Njemačkoj

Nijemci su shvatili da se oligopolisti dogovaraju o visokim cijenama, što ćemo mi s praktički monopoliziranim tržištem?

Cijene rastu u nebo bez razloga

Njemački ured za nadzor kartela je već u nekoliko navrata ukazivao na to da sumnja u nepravilnosti na tržištu naftnih derivata u Njemačkoj a sada je to, nakon određenih napisa u medijima i potvrdio: njemačkim tržištem dominira oligopol sačinjen od pet najjačih naftnih kompanija: Aral/BP, Schell, Total, Esso i Jet. Ovih pet kompanija kontroliraju 70 posto njemačkog tržišta naftnim derivatima. Zbog toga Nijemci gorivo plaćaju više nego što bi trebali, zaključak je istraživanja što ju je Ured provodio u razdoblju od 2007. do 2010. i čiji dijelovi su procurili u medije.

Nezdrava struktura tržišta

Cijene benzina na ploči na jednoj benzinskoj crpkiKartel doduše nije dokazao konkretne dogovore oko podizanja ili spuštanja cijena ali je zaključio da među pet vodećih kompanija za distribuciju derivata postoji praksa "koncentriranog promatranja" kretanja cijena. "Pretpostavka o postojanju oligopola je postojala već dulje vrijeme ali ju je ova studija potvrdila", rekao je glasnogovornik Ureda za nadzor kartela Kay Weidner potvrđujući i službeno nešto što milijuni vozača prate već godinama. Uredu za zaštitu kartela ne smeta to što kompanije međusobno regairaju na kretanje cijena, nego činjenica da je tržište strukturirano tako da za potrošača gotovo da i ne postoji mogućnost izlaska iz "začaranog kruga".  I tu Ured traži promjene.

Tu se prije svega radi o povišenju cijene benzina uoči vikenda ili praznika koja po pravilu prate benzinske crpke koje pripadaju nekoj od pet najvećih kompanija. Malobrojne neovisne benzinske crpke malo utječu na kretanje cijena. Predstavnici naftne industrije svako poskupljenje opravdavaju kretanjima na svjetskom tržištu što je međutim teško shvatljivo pogotovo kao kod nedavnog poskupljenja koje se dogodilo u trenutku kada je nafta na svjetkom tržištu pojeftinila. Uoči uskršnjih praznika cijene supera je dosegla 1,60 eura po litiri a nakon praznika, kao što je to dosada bio slučaj, nije osjetno pala.

Zakonske promjene na vidiku

Zasad za ovakve oblike "nijemog dogovora" ne postoje kaznene mjere. No ministar gospodarstva Reiner Brüedrele najavio je da  demokršćansko-liberalna vlada Angele Merkel priprema promjene zakona o tržišnom natjecanju. "Mislim da moramo razmisliti o tomu kako da određene postupke strože kažnjavamo", rekao je njemački ministar. Unutar vladajuće koalicije očito postoji volja da se "igrama" sa cijenama naftnih divova stane na kraj. Između ostalog i stoga što je ovo pitanje u zemlji sa 45 milijuna motornih vozila ne samo gospodarsko nego i političko pitanje. Predsjednik demokršćanskog zatupničkog kluba Volker Kauder smatra da treba stati na kraj umjetnom podizanju cijena goriva. "Jako me uznemirila spoznaja da njih par diktira cijenu goriva i time isključuje svaki oblik tržišnog natjecanja", rekao je Kauder te je zaključio kako se na tom planu "pod hitno nešto mora promijeniti".

Piše: N. Kreizer / Deutsche Welle
23.05.2011. 14:41:44
http://metro-portal.hr/odzvonilo-preskupom-benzinu-u-njemackoj/59170/