Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2014. 13:21:00
SAVJETI

Odvojeno prikupljanje otpada - što trebate znati

S 24. srpnjem ove godine općine i gradovi su dužni krenuti u odvojeno prikupljanje otpada funkcioniranjem jednog ili više reciklažnih dvorišta

Zagreb nema ni Plan, a ni odlagaliđte s uporabnom dozvolom
Zagreb nema ni Plan, a ni odlagaliđte s uporabnom dozvolom (Arhiva)

Obaveza primarne selekcije - razdvajanja otpada i recikliranja - postoji od 2005. u Zakonu o otpadu. Budući da je ostala 'mrtvo slovo na papiru', u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom koji je stupio na snagu 23. srpnja 2013. u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode dodatno su precizirali tu obavezu, jasnije definirali obaveze gradova i općina i znatno postrožili mogućnosti sankcija.

Te odredbe stupaju na snagu godinu dana od dana donošenja Zakona, dakle, 24. srpnja ove godine.

U Zakonu je jasno naznačeno da su gradovi i općine dužni započeti primjenu tih obaveza u navedenom roku. U Ministarstvu kažu kako je nemoguće u jednom danu 'uvesti' primarnu selekciju jer nije dovoljno podijeliti kante građanima već treba osigurati vozila koja će tako prikupljeni razvrstani otpad odvojeno i prevesti do mjesta gdje se predaje u recikliranje.

Za biootpad je potrebno osigurati kompostanu. Sve to grad ili općina dužan je precizno navesti u svom Planu gospodarenja otpadom i to na način da iz tog Plana jasno proizlazi kako će biti u mogućnosti dosegnuti ciljeve u predviđenim rokovima.

U Ministarstvu ističu kako do 1. siječnja 2015. treba osigurati odvojeno sakupljanje papira, metala, plastike i stakla, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih baterija i akumulatora, otpadnih vozila, otpadnih guma, otpadnog ulja, otpadnog tekstila i obuće te medicinskog otpada.

Nakon 31. prosinca 2017. zabranjeno je odlaganje otpada na neusklađenom odlagalištu, a postojeća neusklađena odlagališta za komunalni otpad zatvaraju se 12 mjeseci od dana puštanja u rad centra za gospodarenje otpadom.

Svi centri moraju biti izgrađeni do 31. prosinca 2018., a do 1. siječnja 2020. treba osigurati pripremu za ponovnu uporabu i recikliranje papira, metala, plastike i stakla iz kućanstva u minimalnom udjelu od 50 posto mase otpada. U 2012. godini u Hrvatskoj se recikliralo 16 posto otpada.

15.06.2014. 13:21:00
http://metro-portal.hr/odvojeno-prikupljanje-otpada-sto-trebate-znati/85624/