Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2020. 11:01:00
SAVJETI

Održite organizam u formi uz ove namirnice

Da biste spriječili zatvor te poboljšali uspavanu probavu, na jelovnik stavite sljedeće namirnice

Ne zaboravite špinat
Ne zaboravite špinat (Arhiva)

Zdrava probava i redovita stolica rezultat su uravnotežene prehrane te redovne fizičke aktivnosti. Mnogi su iz razumljivih razloga smanjili fizičku aktivnost u posljednje vriijeme, zbog čega je možda moglo doći i do zatvora.

Da biste to spriječili te poboljšali uspavanu probavu, na jelovnik stavite sljedeće namirnice:

Kupusnjače - želite li pravilan rad probave, na jelovnik uvrstite kupusnjače ili krstašice. Ta biljna porodica raširena je po svim naseljenim kontinentima i sastavni je dio mnogih internacionalnih kuhinja - uključujući i hrvatsku. U krstašice ubrajamo kupus, brokulu, cvjetaču, korabu, prokulicu i slično povrće.

Mahunarke - nemojte zaboraviti ni na grah, koji također obiluje prehrambenim vlaknima, ali i važnim mineralima poput kalija i magnezija. Mnogi izbjegavaju jesti grah jer se boje nadutosti koja slijedi nakon konzumacije te mahunarke. Želite li smanjiti nadutost, namočite suhi grah večer prije kuhanja i samostalno ga termički obradite. Na probavu će dobro djelovati i druge mahunarke poput graška, slanutka, boba ili leće

Zeleno lisnato povrće - poput kelja, špinata, zelene salate, blitve i rikule, jer ono obiluje prehrambenim vlaknima koja potiču pravilan rad probave. Za redovitu stolicu posebno su važna netopiva vlakna koja prolaze kroz probavni sustav gotovo nepromijenjena, ali koja potpomažu čišćenje crijeva.

25.03.2020. 11:01:00
http://metro-portal.hr/odrzite-organizam-u-formi-uz-ove-namirnice/124572/