Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2009. 22:18:12
NAJSPLITSKIJI SPORT

Održano prvenstvo svita u piciginu

Peto prvenstvo svita po treći je put za redom osvojila odlična splitska ekipa Sunčanice

(Paun Paunović, CROPIX)

Splitska piciginaška ekipa Sunčanica iz Splita treću godinu za redom osvojila je titulu "prvaka svita" na petom prvenstvu svita u piciginu koje je danas održano na Bačvicama, a bilo je popraćeno od strane više stotina Splićana, među kojima je bio i gradonačelnik Željko Kerum.

Prvaci svita zlatno odličje primili su od splitske alpinistice Milene Šijan koja se nedavno s hrvatskom alpinističkom ekspedicijom uspela na Mount Everest. Za najboljega igrača proglašen je Mile Senjanović, a nagrada za najbolji potez pripala je Dini Lovriću. Posebno priznanje dodijeljeno je 70-godišnjoj članici ženske piciginaške ekipe Morske sirene Mirandi Krešić koja je najavila kraj svoje piciginaške karijere.

Picigin, koji je začet u Splitu početkom 20. stoljeća, smatra ga se najsplitskijim športom. Balun za picigin je teniska loptica s koje je oguljena tkanina i izbrušen koji milimetar gume tako da je lakši i da bolje leti, a u praksu ga je uveo legendarni splitski piciginaš Emil Giosento početkom 60-tih godina prošloga stoljeća. Picigin u moru dobokom 10-20 centimetara igra pet igrača koji su međusobno udaljeni šest do sedam metara, a koji si dodaju "balun" udarajući ga dlanovima nastojeći pri tomu da ono što duže vrijeme ne padne u more.

Krajem 2007. ministar kulture Božo Biškupić potpisao je preventivno rješenje kojim je picigin zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Izvor: Hina

13.06.2009. 22:18:12
http://metro-portal.hr/odrzano-prvenstvo-svita-u-piciginu/18824/