Metro-portal.hr

objavljeno 27.02.2013. 06:12:00
PREMIJERA

Održana svečana premijera filma Zagonetni dječak

Zagonetni dječak redatelja Dražena Žarkovića drugi je iz planirane serije od četiri detektivska filma s junakom Kokom

Nove pustolovine Koka i ekipe
Nove pustolovine Koka i ekipe (Arhiva)

Zagonetni dječak, novi film o hrabrom Koku, junaku romana Ivana Kušana, oduševio je večeras mnogobrojnu publiku koja se okupila na svečanoj premijeri u CineStaru zagrebačkog Branimir centra, a čak tri dvorane bile su pretijesne za sve one koji su ga željeli među prvima pogledati.

Nastao u suradnji Kinorame i Hrvatske radiotelevizije, Zagonetni dječak redatelja Dražena Žarkovića drugi je iz planirane serije od četiri detektivska filma s junakom Kokom. Ovu uzbudljivu priču koja uz puno akcije, ali i emocija promiče vrijednosti prijateljstva i zajedništva publika će moći gledati u kinima diljem Hrvatske od četvrtka 28. veljače.

Nakon iznimno uspješnog filma Koko i duhovi, Kušanov Koko u novoj pustolovini uz pomoć prijatelja Tome i Marijane korak po korak razotkriva tajnu novog školskog kolege. Uloge mladih junaka odigrali su glumci Antonio Parač, koji je i u prvom filmu utjelovio lik Koka, Karlo Maloča, Vanja Markovinović, Toma Budanko i Filip Ružić.

Iako je film prvenstveno namijenjen dječjoj publici, večerašnja je projekcija jasno pokazala da su i odrasli, koji su Kokove pustolovine čitali kao školsku lektiru, s veseljem pogledali ovu napetu priču smještenu u nostalgične osamdesete: sama atmosfera filma, scenografija i kostimografija osigurali su im uspješan povratak u djetinjstvo. Prvi gledatelji Zagonetnog dječaka film su opisali kao uzbudljiv, ali i topao i humorističan.

Zagrebačka premijera Zagonetnog dječaka okupila je i mnoga poznata lica iz javnog života te brojne znatiželjnike, a svečani program vodila je mlada glumica Judita Franković koja je publiku osvojila u domaćem kino hitu, filmu Sonja i bik. Nakon brojnih zgoda i nezgoda tijekom dva mjeseca snimanja, mladi su glumci složni oko toga da im je najzabavnije bilo upravo ono što je bilo i najteže: noćne akcijske scene na Jarunu i Savi, a Zagonetni dječak donio im je vrijedno iskustvo i nova prijateljstva.

Redatelj Dražen Žarković otkrio je da mu je Zagonetni dječak bio daleko najteži redateljski zadatak, iako je iza njega gotovo dvadesetogodišnje iskustvo. „Stara je izreka u redateljskom svijetu kako je najteže raditi filmove s djecom i životinjama, u što sam se snimajući ovaj film i sam imao priliku uvjeriti." Utoliko više ga je, kaže, razveselilo što je večerašnja publika odlično prihvatila film. „Mlada publika je likove svojih vršnjaka na platnu prihvatila bez zadrške, otvorenog srca i tu sam shvatio da su najveća kvaliteta ovog filma, pored intrigantnog zapleta, upravo uvjerljivi i kompleksni međuodnosi dječjih karaktera na velikom ekranu, koje smo uspjeli ostvariti. Svi su likovi zaživjeli punim plućima i bez problema uvukli publiku u dječji svijet Ivana Kušana, usprkos svim odstupanjima od originalnog predloška, koje smo nužno morali napraviti", zaključio je Žarković.

Među zadovoljnim gledateljima našla se i glumica Ecija Ojdanić i to u društvu kćeri i nećakinje, a za Zagonetnog dječaka ima samo riječi hvale. „Prvi film o Koku gledali smo više puta, a Zagonetni nam je još bolji i zanimljiviji. Cijeli ovaj serijal filmova o Koku djeci daje priliku da gledaju kvalitetne domaće filmove, a samim time i odgajamo publiku koja će za desetak godina gledati filmove za odrasle. Mislim da je ovo sjajan hrvatski proizvod."   

27.02.2013. 06:12:00
http://metro-portal.hr/odrzana-svecana-premijera-filma-zagonetni-djecak/76718/