Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2010. 00:32:52
DODATNI NAPORI

Održana prva dekanska konferencija Filozofskih fakulteta

Na konferenciji se raspravljalo o studijskim planovima i programima ustrojenja prema bolonjskom procesu

(Boris Kovačev/Cropix)

Na prvoj dekanskoj konferenciji Filozofskih fakulteta u Republici Hrvatskoj, održanoj danas u rektoratu splitskog Sveučilišta, za predsjednika konferencije izabran je dekan splitskog Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Marko Trogrlić.

Na dekanskoj konferenciji sudjelovali su dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta prof. dr. Damir Boras sa svojim prodekanima i suradnicima, dekan riječkog Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Šustar sa svojim prodekanima, dekanica osječkog Filozofskog fakulteta prof. dr. Ana Pintarić, prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. Ana Proroković te dekan splitskog Filozofskog fakulteta prof. dr. Marko Trogrlić sa svojim prodekanima.

Sudionike konferencije na početku radnog dijela pozdravio je rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. Ivan Pavić, izrazivši zadovoljstvo što se ona održava po prvi put upravo Splitu, gradu oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

Utemeljenje dekanske konferencije naših Filozofskih fakulteta utoliko je značajnije što ona u ovom obliku do sada nije postojala, a ovakva institucija, kao svojevrsno koordinacijsko tijelo, nije nepoznata u našoj akademskoj zajednici, jer postoji među nekim drugim fakultetima u Hrvatskoj, primjerice medicinskim, ekonomskim ili pravnim fakultetima, istaknuo je na skupu.

Radni dio dekanske konferencije Filozofskih fakulteta bio je posvećen u prvom redu promišljanjima vezanim uz studijske planove i programe ustrojene prema bolonjskom reformskom konceptu. Razmatrani su i mogući putovi njihove nadogradnje, dorade i potrebna eventualna preoblikovanja, te međusobna suradnja i pomoć na tom polju.

Prijedlog mogućeg novog ustroja studiranja na Filozofskim fakultetima predstavio je predsjednik Povjerenstva za razvoj studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu akademik Mislav Ježić.

Zaključeno je kako je potrebno uložiti dodatne napore u traženja obilatijeg i cjelovitijeg financiranja našeg visokog školstva na području humanističkih i društvenih znanosti, bez čega je daljnji razvoj hrvatskog društva u cjelini teško zamisliv.

Na kraju skupa za predsjednika dekanske konferencije Filozofskih fakulteta u Hrvatskoj izabran je dekan splitskog Filozofskog fakulteta prof. dr. Marko Trogrlić, koji je i inicirao njezino pokretanje i održavanje. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 00:32:52
http://metro-portal.hr/odrzana-prva-dekanska-konferencija-filozofskih-fakulteta/39715/