Metro-portal.hr

objavljeno 09.11.2012. 18:04:00
NOĆ KAZALIŠTA 2012

Održana konferencija za medije povodom Europske noći kazališta

Europska noć kazališta održat će se 17. studenog 2012. godine s početkom u 10 sati i završetkom oko 2 sata poslije ponoći 18. studenoga

Projekt je predstavljen medijima
Projekt je predstavljen medijima (Noć kazališta)

U Velikoj dovrani Ministarsta kulture, 9. studenoga 2012. u 11 sati, održana je konferencija za medije povodom predstavljanja ovogodišnje Europske noći kazališta koja će se održati 17. studenog 2012. godine s početkom u 10 sati i završetkom oko 2 sata poslije ponoći 18. studenoga.

Na konferenciji za medije prisustvovali su pomoćnik ministrice kulture RH, g. Vladimir Stojsavljević, zatim g. Ivica Rubić, ravnatelj NS Dubrava; g. Leo Vukelić, voditelj DKD-a i pokretač manifestacije; g.Vlatko Panić, koordinator programa i gđa. Nada Kruljac, voditeljica ureda Noći kazališta.

Na konferenciji je predstavljen program pete Noći kazališta u Hrvatskoj u koju je uključeno 83 kazališta/institucije iz 31 hrvatska grada. Programom je predviđeno 120 kazališnih predstava i 6o-tak popratnih programa. U odnosu na prošlogodišnju manifestaciju, program i broj učesnika veći je za 25% te je ulaz na programe besplatan ili po simboličnim cijenama.

Zanimljivo je da nam program ove godine donosi: 6 premijera (u Koprivnici, Rijeci, Rovinju, Samoboru i Zagrebu), 20 gostovanja od toga 4 međunarodna, 12 koncerata, 11 izložbi, 11 kreativnih radionica, 7 kazališnih partya, 2 razgledavanja kazališta, 2 prodaje ulaznica u dobrotvorne svrhe (u Bjelovaru i Jastrebarskom), 2 večeri poezije, 1 promociju, 1 filmsku projekciju, 1 prodaju kazališne pretplate s posebnim popustom i 4 urbane intervencije.

U manifestaciju, uz preuzimanje projekta i našeg termina ove godine, uključile su se Republika Slovačka, Bosna i Hercegovina, Republika Srbija, Republika Slovenija, Republika Crna Gora i po prvi puta Republika Mađarska. Mađarski centar Assitej koji preuzima koordinaciju ove će godine održati manifestaciju kao pilot projekt i predstaviti ju kulturnim institucijama u državi.

Koordinaciju manifestacije za Republiku Slovačku i ove godine preuzeo je Kazališni institut (Divadelný ústav /Theatre Institute) iz Bratislave. U Bosni i Hercegovini i ove godine generalni koordinator manifestacije je Bosansko narodno pozorište iz Zenice Koordinaciju u Republici Sloveniji je preuzelo Gledališče Glej iz Ljubljane. U Crnoj Gori koordinaciju je kao i prošle godine preuzelo Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice. U Republici Srbiji koordinator je Network Media koja je i osnovala udrugu Noć pozorišta. Ove godine Austrija pauzira zbog financijskih poteškoća.

Predstavljeno je i međunarodno FOTONATJECANJE koje se već drugu godinu održava u sklopu u sklopu projekta MJESEC FOTOGRAFIJE. Tema natjecanja je Europska noć kazališta. Ove godine natjecanje nije ograničeno samo temom već i danima. Tema - popratna događanja na Noći kazališta, termin u kojem se fotografira - 17.11. U natjecanje se mogu uključiti fotografi iz cijele Hrvatske i zemalja koje sudjeluju u manifestaciji, amateri i profesionalci. Više na www.noc-kazalista.com/fotonatjecanje-2012/

Generalni koordinator manifestacije je Narodno sveučilište Dubrava/Dječje kazalište Dubrava iz Zagreba.

Europska noć kazališta je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Sve informacije vezane za projekt u Hrvatskoj mogu se naći na stranicama www.noc-kazalista.com , a stranica na europskoj razini je www.europeantheatrenight.com

09.11.2012. 18:04:00
http://metro-portal.hr/odrzana-konferencija-za-medije-povodom-europske-noci-kazalista/74772/