Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2008. 02:03:19

Održan bučan prosvjed protiv spalionice

Uvođenjem sustava odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada, nestala bi potreba za izgradnjom spalionice
Uvođenjem sustava odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada, nestala bi potreba za izgradnjom spalionice (Goran Mehkek/CROPIX)

Udruga za zaštitu okoliša - Resnik (UZOR), aktivisti Zelene akcije, te više od 400 mještana Resnika, Ivanje Reke, Petruševca, Žitnjaka, Resničkog Gaja, Trnave, Vukomerca i ostalih naselja istočnog dijela Zagreba, jučer su ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Resniku održali bučan, ali miran prosvjed ‘Bal pod maskama’ protiv izgradnje spalionice otpada u Resniku.

Organizatori ističu kako su ovim prosvjedom iskazali nezadovoljstvo planiranom izgradnjom spalionice, te rekli glasno ‘NE’ svima koji im negiraju pravo na zdrav život i okoliš. Upozorili su da ‘Zagreb ne ulaže u sustav odvojenog prikupljanja otpada, jer se odlučio za najgori mogući način zbrinjavanja otpada - njegovo spaljivanje’.

Opasnost za hranu‘Neshvatljivo je da Grad planira izgradnju spalionice na području na kojem se godišnje proizvede više od 70 tisuća tona voća i povrća koje konzumiraju građani grada Zagreba’, ističe Stjepan Horvat, predsjednik Udruge povrćara Grada Zagreba. 

UZOR poručuje da bi pozitivni efekti bili veći kada bi se uveo sustav odvojenog prikupljanja otpada iz kućanstava od vrata do vrata te naplate odvoza otpada prema količini proizvedenog. Spalionice otpada su najveći proizvođači dioksina koji će ugrožavati živote stanovnika. (DM) 

01.04.2008. 02:03:19
http://metro-portal.hr/odrzan-bucan-prosvjed-protiv-spalionice/5202/