Metro-portal.hr

objavljeno 15.07.2009. 20:01:09
STJEPAN MESIĆ:

Odnosi s nesvrstanima iznimno su važni za Hrvatsku

Pokret nesvrstanih okuplja 118 zemalja koje žele surađivati s Hrvatskom što je u vremenu krize iznimno važno, poručuje predsjednik Mesić

(Dragan Matić/CROPIX)

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je u Šarm el-Šeiku, gdje kao gost sudjeluje na XV. summitu Pokreta nesvrstanih, izjavio kako je razumljivo da Hrvatska sudjeluje na skupovima nesvrstanih jer je bila dio Jugoslavije koja je taj pokret osnovala, te kako je važno da Hrvatska surađuje sa što više zemalja kako bi lakše prebrodila krizu.

"Bilo je logično da Hrvatska sudjeluje na summitu nesvrstanih, kao i na prijašnjim summitima, jer je Hrvatska bila dio državne zajednice koja je u tom pokretu bila članica. Jugoslavija je bila osnivač ove velike zajednice nesvrstanog svijeta. To je veliko tržište. Ako želimo lakše prebroditi krizu, trebamo surađivati s cijelim svijetom, a ovdje je više od sto zemalja koje žele surađivati s Hrvatskom", rekao je hrvatski predsjednik.

Pokret nesvrstanih danas okuplja 118 zemalja članica te 16 zemalja sa statusom promatrača. Članice su gotovo sve afričke, te većina azijskih i latinskoameričkih zemalja, a od europskih punopravna je članica jedino Bjelorusija.

Na sastanku u Šarm el-Šeiku, koji je u srijedu otvorio egipatski predsjednik Hosni Mubarak, okupila su se izaslanstva 118 zemalja članica Pokreta nesvrstanih te zemalja promatrača među kojima je i Hrvatska. Uz oko 60 predsjednika država ili vlada na skupu sudjeluje i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je u pozdravnom govoru ocijenio da su se "uvjeti u svjetskoj politici drastično promijenili i da se svijet suočava s teškom krizom koja prijeti sigurnosti te je potrebno gledati na osnovna načela nesvrstanosti kako bismo odgovorili na izazove".

Mesić se susreo i s kubanskim čelnikom Raulom Castrom te je obostrano izražena spremnost na jačanje bilateralnih odnosa, osobito gospodarskih, a bilo je riječi i o mogućem posjetu predsjednika Mesića Kubi ove jeseni. Mesić i Castro razgovarali su i o politici nove američke vlade predsjednika Baracka Obame, posebno prema Kubi, te o učincima svjetske gospodarske krize.

Predsjednik Mesić drugi put sudjeluje na sastanku na vrhu nesvrstanih pošto je na prošlom skupu u Havani 2006. godine. On bi u četvrtak u radnome dijelu sastanka trebao održati govor u kojem će iznijeti svoju ocjenu sadašnjega stanja u svijetu te ulogu i mjesto nesvrstanih zemalja u promijenjenim međunarodnim okolnostima.

Izvor: Hina

15.07.2009. 20:01:09
http://metro-portal.hr/odnosi-s-nesvrstanima-iznimno-su-vazni-za-hrvatsku/19531/