Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2010. 11:28:59
SLOVENSKI MEDIJI:

Odnosi Hrvatske i Slovenije se popravljaju

Nakon Mesićeva posjeta susjednoj državi, stižu optimistični tonovi o međusobnoj suradnji

(Neja Markicevic / CROPIX)
Zadnji službeni posjet Ljubljani hrvatskog predsjednika na odlasku Stjepana Mesića potvrdio je uzlaznu putanju u odnosima Slovenije i Hrvatske, navode u svojim komentarima u petak slovenski mediji.

Mediji, međutim, podsjećaju da arbitražni sporazum na kojemu se grade ti novi odnosi slovenski parlament još nije ratificirao.

Uz to, prenose i zanimljivu opservaciju svog premijera Boruta Pahora, koji je pred susret s Mesićem rekao da se slovenskoj javnosti, nakon svih ranijih tenzija, sada možda čini da se ti odnosi opisuju previše idilično

U komentaru povodom Mesićeva posjeta, vodeći slovenski list "Delo" navodi da je do preokreta u odnosima došlo nakon bizarnog lanjskog pokušaja navodnog atentata na Pahora od strane neuravnoteženog Josipa Zagajskog, koji je slovenskim istražiteljima rekao da je na svoj način želio riješiti međudržavne sporove. Tada je u Ljubljani i u Zagrebu zazvonio alarm i ubrzo se shvatilo da nastavak napetosti ne vodi nikamo osim u katastrofu, piše u komentaru.

"Sada su odnosi s Hrvatskom srdačni, pljušte dogovori o zajedničkim projektima, no Pahorove riječi da je tu možda i 'previše šećera' možemo prevesti kao upozorenje da se ne pretjera s političkim kičem", pitaju se Slovenci.

"Osim toga, idilična slika o dobrosusjedstvu mogla bi se srušiti kao kuća od karata ako slovenski parlament iz jednog ili drugog razloga ne ratificira arbitražni sporazum. Bi li to onda bio povratak u raniju fazu napetih odnosa ili samo povratak u realnost?", pita se retorički na kraju komentara vodeći slovenski list.

Ljubljansko "Delo" objavilo je i gostujući komentar hrvatskog političkog analitičara Davora Gjenera u kojemu on izražava duboku skepsu glede teorije o "novoj kemiji" između novoizabranog hrvatskog i aktualnog slovenskog predsjednika, koja bi se trebala pojaviti nakon Mesićeva odlaska.

Gjenero navodi da je promašena teza da je dosadašnji hrvatski predsjednik nekim svojim neodmjerenim izjavama živcirao slovenske kolege i tako izražavao nedostatak poštovanja prema zemlji koja utječe na proces uključivanja Hrvatske u EU, te da se nakon inauguracije Ive Josipovića može očekivati "nova kemija" između dvaju čelnika na osobnoj i političkoj razini.

Mesić je za Gjeneru "zadnji hrvatski državnik kojemu se činilo da je savezništvo sa Slovenijom već samo po sebi razumljivo" i on spada u generaciju političara i državnika koji su bili uvjereni da su savezništvo dviju zemalja samo po sebi razumljivo.

"U novim odnosima možda će nastati nova fasada, ali više neće biti međusobne iskrenosti. Takav je pristup dizajnirala slovenska politika, a sada je prihvaćen i na hrvatskoj strani. A u takvim će se uvjetima Josipović kao predsjednik snaći daleko bolje od Mesića", smatra Gjenero.

On dodaje da je Mesić u vrijeme lanjskih napetosti između Ljubljane i Zagreba svojim izjavama, koje su u Ljubljani tumačene kao izraz nepoštovanja, zapravo reagirao na impliciranu poruku Slovenije da ju Hrvatska mora poštovati jer je ona članica EU i da dvije države u rješavanju otvorenih pitanja "nisu u ravnopravnom položaju", nego da Hrvatska mora "pristati na slovenske zahtjeve".

Slovenija je na hrvatskoj strani sada za sugovornike dobila isto tako "pragmatične" političare, što je omogućilo da je premijerka Kosor pregovore deblokirala, a isti pragmatični pristup prema Ljubljani može se očekivati i od novoizabranog predsjednika Josipovića, smatra Gjenero. On ocjenjuje da je malo vjerojatno da je Josipović, kao političar nove generacije koji nije sudjelovao u političkim zbivanjima 70-ih, 80-ih i 90-ih godina, mogao ostvariti posebne veze ili uvjerenje o zajedničkim ciljevima sa Slovenijom. (hina/metro-portal)

15.01.2010. 11:28:59
http://metro-portal.hr/odnosi-hrvatske-i-slovenije-se-popravljaju/30732/