Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2010. 21:21:55
FIFA

Odluku o raspodjeli kvota za SP donijet ćemo iduće godine

FIFA će tek iduće godine odlučivati o sustavu kvalifikacija i kvotama za svjetsko nogometno prvenstvo 2014. godine u Brazilu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Posljednjih su dana brojni svjetski mediji pisali kako Fifa planira Južnoj Americi oduzeti jedno mjesto jer je Brazil domaćin prvenstva, no Sepp Blatter to nije želio komentirati.

"Brazil je domaćin idućeg prvenstva, a 31 mjesto je slobodno. To je sve što u ovom trenutku mogu reći. Odluku o raspodjeli kvota za SP donijet ćemo iduće godine," kazao je predsjednik Fife.

Na World Cupu u Južnoj Africi najviše predstavnika je imala Europa (13), slijedila je Afrika (6), Južna Amerika (4), Azija (4), CONCACAF (3), dok su Urugvaj i Novi Zeland SP izborili kroz dodatne kvalifikacije.

Prema sadašnjoj formuli Južnoj Americi pripadaju četiri direktne vize, dok petoplasirana momčad ide u dodatne kvalifikacije u kojima se bori s jednom od reprezentacija iz zone CONCACAF. Urugvaj je upravo preko dodatnih kvalifikacija stigao do Južne Afrike, a potom do polufinala SP. Fifa sada namjerava oduzeti Južnoj Americi mjesto koje vodi u dodatnu rundu, pa bi uz domaćina Brazil još četiri momčadi išle direktno na SP, što je sasvim očekivano izazvalo ogorčenje u Južnoj Americi.

"Južnoameričke kvalifikacije za SP su uvjerljivo najteže. Imamo najviše utakmica, igramo po svim mogućim vremenskim uvjetima, na visinama većim od 2.000 metara, između gradova su velike udaljenosti i putovanja su naporna i dugotrajna. Bilo bi nepošteno kazniti Južnu Ameriku," smatra najbolji igrač proteklog SP-a Urugvajac Diego Forlan.

Ždrijeb kvalifikacija za SP 2014. godine održat će se u srpnju iduće godine, do kada Fifa mora donijeti odluku o sustavu kvalifikacija. (hina/metro-portal)

12.07.2010. 21:21:55
http://metro-portal.hr/odluku-o-raspodjeli-kvota-za-sp-donijet-cemo-iduce-godine/44412/