Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2009. 22:18:03
Šimonović protiv

Odluka o pomilovanju Petrača odgođena za petak

Hoće li kontroverzni osuđenik Božić dočekati izvan rešetaka?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/Cropix)

Komisija za pomilovanje danas nije donijela odluku o sudbini Hrvoja Petrača koji izdržava kaznu od sedam i pol godina zatvora te će se o njemu odlučivati u petak 18. prosinca.

Komisija je od Ministarstva pravosuđa zatražila dodatnu dokumentaciju, uz onu koju je već donijela, kako bi mogla donijeti utemeljenu odluku. Pošto je dokumentacija vrlo opsežna, članovi Komisije zatražili su dodatno vrijeme za njeno izučavanje.

U tim se materijalima nalaze sudske odluke po kojima zbog osude za otmicu sina Vladimira Zagorca te za iznudu od novomarofskog poduzetnika treba ostati u zatvoru do 2013. godine, zatim podaci o svim odlukama tijekom dosadašnjeg odsluživanja kazne, o ponašanju u zatvorima u Lepoglavi i u Puli, potom o osobnim prilikama (postao je djed u međuvremenu), te nalazi psihološkog vještačenja o tome je li sklon recidivizmu.

Ministar pravosuđa Ivan Šamonović izjasnio se protiv pomilovanja, doznaje Jutarnji. Međutim, Komisija ne mora prihvatiti stajalište Ministarstva. Petrač se nada i u pozitivnu odluku predsjednika Mesića za kojeg se smatra da bi mogao vrednovati svjedočenje kojim je zatvorenik otvorio postupak protiv Vladimira Zagorca.

U pravilu, predsjednik poštuje stav Komisije, ali ga se ne mora držati. Do kraja tjedna bi pored Petračeve molbe, pomilovanje mogao zatražiti i Mirko Norac.

14.12.2009. 22:18:03
http://metro-portal.hr/odluka-o-pomilovanju-petraca-odgodjena-za-petak/28572/