Metro-portal.hr

objavljeno 26.09.2020. 10:01:00
HMMM...

Odluka o izručenju Assangea nakon američkih izbora

Britansko pravosuđe će donijeti odluku o izručenju Juliana Assangea nakon američkih predsjedničkih izbora 3. studenoga, priopćila je u petak sutkinja Vanessa Baraister

Čeka se...
Čeka se... (Arhiva)

Osnivača WikiLeaksa, 49-godišnjeg Australca Juliana Assangea traži američko pravosuđe kako bi mu se prvenstveno sudilo za špijunažu.

Prijeti mu čak 175 godina zatvora zbog objavljivanja više od 700.000 tajnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebice u Iraku i Afganistanu.

Dokumente s oznakom tajnosti počeo je objavljivati 2010.

Razmatranje američkog zahtjeva za izručenjem ističe sljedeći tjedan, no sutkinja Baraister odobrila je Assangeovoj obrani dodatno vrijeme za podnošenje argumenata.

"Odluku ću najvjerojatnije donijeti nakon izbora u SAD-u", kazala je sutkinja koja je obrani dala četiri tjedna za pripremu argumenata, a dva tjedna je dala američkoj vladi.

Prije 4. studenog nema odluke

Branitelji osnivača WikiLeaksa također su kazali da će odluka najvjerojatnije biti donesena nakon izbora u SAD-u.

"Očito da je malo vjerojatno da ćemo odluku imati prije 4. studenoga", kazao je Assangeov odvjetnik Edward Fitzgerald.

"Morate imati na umu da će se održati izbori i da je budućnost nesigurna", dodao je.

Sutkinja Baraister je također kazala da bi točan datum odluke o izručenju mogla donijeti krajem sljedećeg tjedna.

Assange je uhićen u travnju 2019., nakon što je sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu. Ekvador je odluku o ukidanju diplomatskog azila Assangeu opravdao opetovanim kršenjem međunarodnih konvencija.

Na britanskom pravosuđu je da utvrdi ispunjava li američki zahtjev za izručenjem pravne kriterije i posebice je li nesrazmjeran ili nekompatibilan s ljudskim pravima.

26.09.2020. 10:01:00
http://metro-portal.hr/odluka-o-izrucenju-assangea-nakon-americkih-izbora/127686/