Metro-portal.hr

objavljeno 24.02.2011. 15:19:14
SUĐENJE ĆE BITI POŠTENO?

Odluka je pala: Assange može biti izručen Švedskoj

Odvjetnici su se usprotivili toj odluci Britanskog suda jer smatraju da u Švedskoj njihov klijent neće imati pravedno suđenje

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)

Britanski sud odobrio je u četvrtak izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Švedskoj gdje je optužen za seksualne prijestupe, odbacivši argumente da bi se izručenjem prekršila njegova ljudska prava, dok su njegovi odvjetnici najavili žalbu, javlja Hina.

Odvjetnici su se usprotivili toj odluci suda jer smatraju da u Švedskoj njihov klijent neće imati pravedno suđenje. Švedski tužitelji žele ispitati Assangea o optužbama za seksualno zlostavljanje koje on poriče, a koje su protiv njega podigle dvije volonterke WikiLeaksa. Jedna tvrdi da ju je Assange, koji je razbjesnio SAD objavom tisuća povjerljivih diplomatskih bilješki na svojoj internetskoj stranici, seksualno napastovao tako što se nije obazirao na njezin zahtjev da tijekom seksa koristi kondom.

Druga žena tvrdi da je Assange s njome imao spolni odnos dok je spavala i da također nije koristio zaštitu. Tijekom trodnevnog iznošenja obrane početkom veljače, Assangeovi odvjetnici tvrdili su da mu u Švedskoj nije zajamčeno pošteno suđenje i da švedski tužitelji nisu pravilno postupili podnoseći zahtjev za izručenje 39-godišnjeg australskog kompjutorskog stručnjaka. Upozoravali su da bi na kraju mogao završiti u SAD-u gdje mu prijeti smrtna kazna.

Assangeovi pravni zastupnici također su optužili švedskog premijera Fredrika Reinfeldta za stvaranje "zatrovane atmosfere" u Švedskoj i umanjivanje šansi za pošteno suđenje tako što je Assangea nazvao "državnim neprijateljem broj 1". Ipak, sudac Howard Riddle odbacio je njihove argumente i naredio izručenje Assangea, iako su odvjetnici najavili žalbu na tu odluku. Assange je uhićen 7. prosinca prošle godine u Londonu i do sada se nalazio u kućnom pritvoru.

24.02.2011. 15:19:14
http://metro-portal.hr/odluka-je-pala-assange-moze-biti-izrucen-svedskoj/55759/