Metro-portal.hr

objavljeno 05.08.2012. 08:42:00
OI LONDON

Odličan osmi dan Olimpijade za hrvatske sportaše

Nakon što su rukometaši ponizili Dance, a vaterpolisti razbili Australce, Sandra Perković osvojila je zlato u disku

Zlatni dan hrvatske atletike
Zlatni dan hrvatske atletike (Wikipedia)

Osmi dan natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu donio je najveći uspjeh hrvatske atletike u povijesti, Sandra Perković postala je olimpijska je pobjednica u bacanju diska bacivši u finalu novi hrvatski rekord sa 69,11 metara čime je deklasirala konkurenciju i osvojila zlatnu medalju sa 1,55 metara prednosti ispred srebrne Ruskinje Darje Piščalnikove. Brončana medalja pripala je svjetskoj prvakinji Kineskinji Yanfeng Li sa 67,22m.

Dvadesetdvogodišnja Zagrepčanka je na najvažnijem natjecanju u karijeri popravila osovni rekord za 87 centimetara i tako okrunila sjajnu godinu u kojoj je već osvojila naslov europske prvakinje u Helsinkiju, te osigurala naslov ukupne pobjednice u bacanju diska u "Dijamantnoj ligi" s četiri pobjede i jednim drugim mjestom. Naša je rekorderka natjecanje završila s fantastičnim prosjekom od 66,56 metara. U prvoj seriji je za "zagrijavanje" bacila 64,58, već bi i hitac iz druge serije od 68,11m bio dovoljan za zlato, ali naša je šampionka u trećoj seriji bacila još metar dalje i pokazala da je najbolja kad je pritisak najveći.

>> Sandra Perković osvojila zlato

Zlatna medalja Sandre Perković 19. je olimpijska medalja za Hrvatsku od samostalnosti, a četvrta zlatna. Prije nje najsjajnije odličje osvajali su dva puta rukometaši, u Atlanti 1996. i Ateni 2004. godine, te dizač utega Nikolaj Pešalov u Sydneyu 2000. Ovo je druga hrvatska medalja na Igrama u Londonu nakon srebra četverca na pariće u petak.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u susretu je 4. kola skupine B ostvarila i četvrtu pobjedu, u briljatnoj je igri uvjerljivo svladala europskog prvaka Dansku sa 32-21 (14-9). Ovom pobjedom Hrvatska je praktički osigurala prvo mjesto u skupini i lakšeg suparnika u četvrtfinalu. Najbolji u našoj reprezentaciji bili su Duvnjak, Vori i Horvat s pet golova, dok je Alilović sakupio 12 obrana. U posljednjem, 5. kolu Hrvatska će u ponedjeljak igrati protiv Španjolske s početkom u 20.30 sati.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobijedila je 4. kola skupine A selekciju Australije sa 11-6 (2-1, 3-1, 3-2, 3-2) i time teoretski osigurala prvo mjesto u skupini. U posljednjem kolu u ponedjeljak ih očekuje susret protiv najslabije momčadi Kazahstana, ali tu rezultat neće utjecati na poredak u skupini. Najveći dobitak za našu reprezentaciju je "povratak" u pucačku formu ljevorukog Mare Jokovića koji je postigao tri gola.

Streljačica Snježana Pejčić zauzela je peto mjesto u finalu MK puške trostav sa 681.9 krugova. Zlatno odličje pripalo je Amerikanki Jamie Lynn Gray sa 691.9, srebro Srpkinji Ivani Maksimović (687.5), a bronca Čehinji Adeli Sykorovoj (683.0). U odlučujućih deset metaka Snježana je odlično pucala prvih šest metaka i bila treća, da bi u sedmoj seriji pogodila 8.3 i pala na peto mjesto, a u osmoj seriji ponovo se vratila na treću poziciju koju je držala i poslije devetog hica. U posljednjem hicu Snježanu su pretekli i Čehinja Sykorova i Poljakinja Bogacka, pa je na kraju naša najbolja streljačica zauzela peto mjesto.

Tonči Stipanović "kiksao" je u pretposljednjem, 10. plovu olimpijske regate u klasi "Laser", u cilj je ušao kao 15., te je stoga prije plova za odličja u ukupnom redoslijedu pao s treće na četvrtu poziciju. Uoči finalnog plova koji je na rasporedu u ponedjeljak u 15 sati Myrgren ima 60, a Stipanović 61 bod. To znači da će brončanu medalju osvojiti kormilar koji bude bolji u plovu za odličja. U uvjerljivom vodstvu je Australac Tom Slingsby sa 25 bodova, dok je drugi Cipranin Pavlos Kontides sa 39.

Šime Fantela i Igor Marenić napredovali su na deseto mjesto u klasi 470, u ženskoj konkurenciji iste discipline Enia Ninčević i Romana Župan su zasad 11. Tina Mihelić završila je natjecanje u Laser Radialu, zauzela je 17. mjesto. U nedjelju će regata završiti za daskaša Luku Mratovića koji se nalazi na 19. mjestu. Natjecanje u nedjelju nastavljaju Pavle Kostov i Petar Cupać u 49-eru, trenutačno su 17.

05.08.2012. 08:42:00
http://metro-portal.hr/odlican-osmi-dan-olimpijade-za-hrvatske-sportase/73089/