Metro-portal.hr

objavljeno 12.02.2011. 14:52:00
PRVI DAN BEZ HOSNIJA

Odlazak Mubaraka samo je početak kraja egipatske revolucije

Revolucija mladih prisilila je Mubaraka na odlazak, stoji na naslovnici egipatskih novina u subotu ujutro, prvog dana slobode

Egipat
Egipat (Wikipedia)

Egipćani slave prvi dan bez Hosnija Mubaraka, ponosni su na revoluciju, ali pomalo strahuju od događaja koji će uslijedit, prenosi Hina. Dok je mujezinov poziv na molitvu odjekivao maglovitim kairskim jutrom, zvuci automobilskih truba s odmicanjem prijepodneva postajali su sve jači, pozdravljajući još jednom, nakon burne slavljeničke noći, Mubarakov silazak s vlasti.

"Revolucija mladih prisilila je Mubaraka na odlazak", stoji na naslovnici državnog lista Al-Ahrama. "Revolucija 25. siječnja je pobijedila. Mubarak se maknuo, vojska je na vlasti", dodaje Al-Gomurija, drugi državni dnevnik.

Tek treba vidjeti kako će vojno zapovjedništvo po prvi put uvesti demokraciju u Egipat u njegovoj bogatoj 5,000 godina dugoj povijesti. Prvi joj je zadatak povratak zakona i reda uoči početka radnog tjedna u nedjelju. Tenkovi i vojnici ostali su na ulicama u subotu čuvajući najvažnija raskršća i ključne zgrade. Policiju, osramoćenu u prosvjedima, gotovo se nigdje ne može vidjeti.

S obzirom na to da je svaka prijetnja konfrontacije između vojske i prosvjednika nestala, stanovnici Kaira fotografiraju se za uspomenu s vojnicima i barikadama oko trga Tahrira, središta revolucije, koje su vojnici u subotu polako počeli uklanjati.

Veliki socijalni i ekonomski problemi

Televizija Al-Arabija javila je u subotu da će vojska uskoro raspustiti vladu i parlament. Predsjednik ustavnog suda i formalno će tada predati vlast vojnom vijeću, koje će nastaviti upravljati zemljom od 80 milijuna stanovnika.

Kao što je pokazala revolucija u Tunisu, u kojem se niti mjesec dana nakon bijega diktatora Zina El Abidina Ben Alija situacija nije posve smirila, nova vlada bit će suočena s velikim socijalnim i ekonomskim problemima.

Egipatska oporba gušena je 30-godišnjim izvanrednim stanjem pod Mubarakovom vlašću i zemlja nema svoga Nelsona Mandelu ili Lecha Walesu koji će voditi prijelaz u novu demokraciju.

Kandidati za novog predsjednika

Među mogućim novim egipatskim čelnicima navodi se Ajman Nur, koji je bio Mubarakov protukandidat na posljednjim predsjedničkim izborima, a nakon njih je zatvoren na tri godine zbog navodne prijevare. Često se spominje i Amr Musa, bivši egipatski ministar vanjskih poslova i aktualni glavni tajnik Arapske lige, koji je u Egiptu prilično popularan.

Sljedeći kandidat je Mohamed El Baradei, prekaljeni diplomat, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji se posljednjih dana prometnuo u najistaknutiju oporbenu figuru. I Muslimansko bratstvo, najveća oporbena islamistička skupina, ima u javnosti nekoliko popularnih članova u svom vodstvu.

No, u pozadini slavlja javljaju se i prvi znaci opreza u to koliko je vojska pod vodstvom maršala Muhameda Huseina Tantavija, dugogodišnjeg Mubarakova ministra obrane, sprema krenuti prema demokraciji, posebice imajući u vidu odnos vojske prema Muslimanskom bratstvu.

"Ovo je samo početak kraja", kaže Jon Alterman iz američkog centra za strateške i međunarodne studije. "Egipat zasad nije krenuo put demokracije, krenuo je u vladavinu vojnog režima. A kamo će dalje, pitanje je", upozorava Alterman.

12.02.2011. 14:52:00
http://metro-portal.hr/odlazak-mubaraka-samo-je-pocetak-kraja-egipatske-revolucije/55272/