Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2009. 10:39:39
na meti kritike

Odlazak kontroverznog direktora Societe Generale

Predsjednik uprave banke Societe Generale najavio ostavku

(Getty Images)

Predsjednik upravnog odbora francuske banke Societe Generale Daniel Bouton, koji se u posljednje vrijeme često nalazio na meti kritika, najavio je povlačenje s te dužnosti.

"Odabrao sam otići kako bih zaštitio banku. Postao sam metom neumoljivih kritika koje će u konačnici naštetiti ovoj ustanovi", kazao je 59-godišnji Bouton u intervjuu za dnevni list Le Figaro objavljenom u srijedu.

Bouton je priznao da je bilo pogrešaka i "nespretnosti" otkad je 1997. preuzeo dužnost generalnog direktora te banke, ali je naglasio kako su kritike postale "neizdržive".

Prvi se put na meti kritika našao nakon što je u siječnju 2008. otkriveno da je bančin trgovac Jerome Kerviel izgubio 4,9 milijardi eura u neodobrenim trgovinskim transakcijama koje su trajale čitavih godinu dana.

Bouton je tada ponudio svoju ostavku, ali je ona odbijena. Umjesto toga, u svibnju prošle godine prešao je s pozicije generalnog direktora na mjesto predsjednika upravnog odbora.

U ovogodišnjem se ožujku ponovno našao na udaru kada je zajedno s trojicom direktora te banke prihvatio više desetaka tisuća opcija na kupnju dionica. Ta je odluka kasnije odbačena nakon upozorenja predsjednika Nicolasa Sarkozyja da opcije nisu prihvatljive kada je u igri državna pomoć.

Societe Generale od vlade je dobio 1,7 milijardi eura zajmova kako bi se lakše nosio s financijskom krizom. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 10:39:39
http://metro-portal.hr/odlazak-kontroverznog-direktora-societe-generale/17130/