Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2010. 10:56:00
ROBOTIKA

Odijelo koje daje nadnaravne moći

POGLEDAJTE VIDEO - Prosječna osoba može u odijelu jednom rukom podići težinu od 70 kilograma

Hybrid Assisitive Lymb
Hybrid Assisitive Lymb (Cyberdyne)

Čudo od čelika, plastike i elektromotora nosi naziv HAL (Hybrid Assisitive Lymb) i moglo bi donijeti pravu malu revoluciju u medicini, vojsci i komercijalnim djelatnostima. Inovacija iz Japana, naime, služi kao potpora ljudskom tijelu koje uz odijelo postaje snažnije i otpornije, baš kao superheroji iz stripova i filmova.

Izumitelj HAL-a je Yoshiyuki Sankai, 62-godišnji Japanac s velikim naočalama, visokim čelom i raščupanom kosom. Zaposlen je na Sveučilištu Tsukuba nedaleko od Tokija iz kojeg su proizašle brojne inovacije, između ostalog za japansku svemirsku organizaciju Jaxa.  

"Ako želite hodati, sjediti, stajati ili podići nešto teško, HAL prepoznaje signale koje šaljete iz mozga i omogućuje vam da sve to učinite", objašnjava Sankai koji na projektu radi od 1990.

Odijelo se može nositi u cjelini ili rastaviti na pojedine dijelove kako bi podržalo samo ruke ili noge. Ne mora se operativno povezati s tijelom, tj. nije potrebno spajanje s mišićima i živcima, a signale za rad prima iz sitnih senzora koji su prislonjeni uz kožu ruku i nogu.

Senzori tako primjećuju male bioelektrične signale koje mozak šalje kroz živčani sustav prema mišićima, dok malo ugrađeno računalo analizira impulse i određuje namjeru čovjeka te aktivira motore robota.

Osobe u invalidskim kolicima uz HAL mogu ponovno hodati, prosječna osoba može jednom rukom podići težinu od 70 kilograma, a nogama gurati predmet od 180 kilograma.

Odijelo je teško 23 kilograma, ali se nosi "samo" tako da čovjek ne osjeća dodatnu težinu. Pojedini dijelovi su po prvi puta testirani na ulicama Tokija prošle godine kada su invalidi uz pomoć robota samostalno hodali gradom.

Interes za HAL-om raste iz dana u dan. Sankai tvrdi da mu je prva velika ponuda došla od američke vojske koja ga je željela pridobiti da odijelo nastavlja razvijati isključivo za američke vojnike. Naime, Air Force sanja o supervojnicima koji na zadatku mogu nositi tešku opremu i oružje bez da se počnu umarati. 

Međutim, Sankai je odbio vojsku jer se ne želi uključivati u ratove: "Želim učiniti dobro djelo za ljude kojima je potrebna pomoć."

HAL se može dobiti na leasing za 1500 eura na mjesec, a njegov prvi inozemni kupac dolazi iz Danske. Ortoped Søren Overgaard počeo ga je eksperimentalno koristiti u rehabilitaciji pacijenata koji se oporavljaju od operacije kuka.

Sankai za skoru budućnost najavljuje daljnje usavršavanje odijela, a u prilog mu ide pozitivna politička, gospodarska i društvena klima prema robotici - nailazi na razumijevanje i poticaje gdje god se okrene jer Japanci u njegovom radu vide odličan potencijal za komercijalizaciju.

27.04.2010. 10:56:00
http://metro-portal.hr/odijelo-koje-daje-nadnaravne-moci/38749/