Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2010. 11:09:00
MISTERIJI

Odgovori na važna životna pitanja

Zašto ljeto uvijek brzo prođe, a zima traje čitavu vječnost i imaju li životinje šesto čulo?

Sreća cura
Sreća cura (Shutterstock)

Može li ljubav trajati zauvijek i zašto se red u kojem stojimo uvijek pomiče najsporije? Na druga i slična pitanja odgovara nagrađivana kolumnistica i spisateljica Jeanne Marie Laskas.

Može li ljubav trajati do kraja života?

Može, ali samo ako se riješite iluzija o beskrajnoj zaljubljenosti i harmoniji. Znanstveno je dokazano da zaljubljenost dovodi do promjena u mozgu i da te promjene traju između 12 i 18 mjeseci. Nakon toga ovisi isključivo o partnerima hoće li nešto učiniti od svoje veze ili ne.

Zašto ljeto uvijek brzo prođe, a zima traje čitavu vječnost?

Kao što je rekao Albert Einstein: „Kada razgovarate s dragom djevojkom čini vam se da jedan sat prolazi u sekundi. Kada sjedite na užarenom pepelu čini se kao da sekunda traje sat vremena." Sve dakle ovisi o iskustvima koje proživljavamo u određenom vremenkom razdoblju.

Imaju li životinje šesto čulo?

Tijelo kišne gliste prekriveno je osjetilnim receptorima, a vaš pas ima 2000 puta bolji njuh od vas samih. Stoga možemo reći da životinje svijet vide sasvim drugačijim nego što ga mi vidimo i da njihova čula ne možemo uspoređivati s našim čulima.

Zašto se red u kojem stojimo uvijek pomiče najsporije?

Nesreći uvijek pridajemo više pozornosti nego sreći. Kada smo u redu koji ide brzo, niti ne primjećujemo ljude koji se muče u sporom redu, ali zato kada sami u njemu stojimo uvijek mislimo da obveze koje nas čekaju i na koje ne smijemo zakasniti što stvara nezadovoljstvo i stres.

Moramo li voljeti posao koji radimo?

Ne. Voljeti treba djecu, partnera, prijatelje i obitelj. Ljubav je previše važan osjećaj da bi se dovodila u vezu s poslom kojeg radite kako bi mogli živjeti. Treba težiti zadovoljstvu na poslovnom planu, a ljubav usmjeriti na druge aspekte života.

Zašto je tako teško priznati da smo pogriješili?

Zato što takvo priznanje uključuje i ispriku koju je još teže izreći. Ljudi su kroz povijest radije prestajali pričati jedni s drugim i upuštali se u sukobe nego priznavali pogrešku i krenuli dalje.

Kada treba čuvati, a kada otkriti tajnu?

Ovisno o šteti koju čuvanje/otkrivanje može prouzročiti. Ako je osoba koja vam se povjerila u opasnosti ili je tajna izrazito štetna za nekog drugog treba ju otkriti. U suprotnom vrijedi pravilo da je šutnja zlato.

27.05.2010. 11:09:00
http://metro-portal.hr/odgovori-na-vazna-zivotna-pitanja/41042/