Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2012. 18:12:43
NESNOSNA MIGRENA

Odgonetnuto zašto žene često imaju glavobolje

Žene su tri puta sklonije migreni nego muškarci, a znanstvenici vjeruju da je krivac građa samoga mozga

Fotografija vijesti

Kada vam slijedeći put partnerica kaže kako nije raspoložena za akciju jer ju strahovito boli glava, nemojte joj zamjerati jer postoji velika šansa da vas ne obmanjuje nego da govori puku istinu. Naime, znanstvenici su otkrili da žene imaju tri puta veću šansu od muškaraca da pate od nesnosne migrene, a sve zbog građe mozga, odnosno njegove preosjetljivosti na podražaje za koje se zna da izazivaju glavobolju.

Dr. Andrew Charles, direktor programa za istraživanje glavobolja na sveučilištu Kalifornija, smatra da žene imaju brži, osjetljivi prekidač kojeg aktiviraju moždani valovi koji se kreću površinom korteksa (CSD). Tada ne nastupa samo bol nego se javljaju i drugi simptomi migrene poput vrtoglavice, mučnine te otežane koncentracije.

Znanstvenici upozoravaju da na otpornost na tu aktivnost u korteksu (CSD) kod oba spola utječu brojni faktori, od same genetike i hormona do izvanjskih uročnika kao što su stres, prehrana ili poremećaj u spavanju.

Iako je poznato da se migrena kod žena javlja sukladno sa menstrualnim ciklusom, znanstvenici su ustanovili da hormonska ravnoteža, odnosno neravnoteža, ne utječe na preveliku osjetljivost na CSD.

"Naši dokazi sugeriraju da ženski mozak ima unutarnju razdražljivost koja ih stavlja u predispoziciju za migrene, a to nije povezano sa specifičnom fazom menstrualnog ciklusa", rekao je dr. Charles.

17.04.2012. 18:12:43
http://metro-portal.hr/odgonetnuto-zasto-zene-cesto-imaju-glavobolje/70146/