Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2011. 22:52:14
ZNANSTVENO OTKRIĆE

Odgonetnut genetski kod kuge koja je pobila 50 milijuna Europljana

Grupa znanstvenika je uspjela u potpunosti mapirati gene bubonske kuge, tzv. Crne smrti, od koje je u 14. stoljeću umrlo 50 milijuna Europljana

Fotografija vijesti

Znanstvenici su odgonetnuli cijelu genetsku mapu Crne smrti, bubonske kuge iz 14. stoljeća koja je pobila 50 milijuna Europljana u jednoj od najsmrtonosnijih epidemija u povijesti.

Znanstvenici su izlučili i potom pročistili DNA iz posmrtnih ostataka žrtava zakopanih u Londonu u skupnim grobnicama, a rezultat je cjelovita mapa genoma Crne smrti. To će omogućiti praćenje promjena i virulentnosti kod te bolesti i bolje razumijevanje današnjih zaraznih bolesti.

Na temelju prijašnjih istraživanja koja su pokazala da je za kugu koja je harala Europom između 1347. i 1351. odgovorna posebna vrsta bakterije Yerisinia pestis, ekipa njemačkih, kanadskih i američkih znanstvenika krenula je u "hvatanje" i sekvenciranje cijelog genoma.

"Genomski podaci pokazuju da je taj soj bakterije predak svih današnjih kuga....sve današnje kuge potječu od te srednjovjekovne", kazao je Henrik Poinar s kanadskog sveučilišta McMaster.

Direktni potomci te bubonske kuge postoje i danas, ubijajući godišnje oko 2.000 ljudi.

Virulentni soj bakterije Escherihie coli koja je prouzročila smrtonosnu infekciju početkom godine u Njemačkoj i Francuskoj sadržavao je DNK sekvence iz bakterije uzročnika kuge.

12.10.2011. 22:52:14
http://metro-portal.hr/odgonetnut-genetski-kod-kuge-koja-je-pobila-50-milijuna-europljana/64289/