Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2020. 14:31:00
ŠTETA

Odgađa se rusko-europska misija na Mars

Prema prijašnjem planu, cilj je bio spustiti rover "Rosalind Franklin" na lokaciju Oxia Planum krajem veljače 2021. godine, a zatim početi tragati za znakovima života na Marsu

Odgođeno...
Odgođeno... (Arhiva)

Ambiciozna rusko-europska misija ExoMars kojom je predviđeno slanje robota na Crveni planet odgođena je do 2022. zbog tehničkih problema i epidemije uzrokovane koronavirusom u svijetu, objavila je u četvrtak ruska svemirska agencija.

- Roskosmos i Europska svemirska agencija odlučili su do 2022. odgoditi lansiranje druge misije ExoMars, kojoj je cilj istraživanje Crvenog planeta, priopćila je ruska agencija.

Prema prijašnjem planu, cilj je bio spustiti rover "Rosalind Franklin" na lokaciju Oxia Planum krajem veljače 2021. godine, a zatim početi tragati za znakovima života na Marsu.

To je druga ExoMars misija koja je na Marsu trebala tragati za znakovima života na dubini od dva metra.

Sastoji se od ruske površinske platforme i europskog rovera koji su trebali biti lansirani s pomoću ruske rakete Proton s kozmodroma u Bajkonuru.

Lansiranje je bilo predviđeno za srpanj, ali su se inženjeri složili da robotsko vozilo tehnički nije dovoljno spremno za uspješno obavljanje misije.

13.03.2020. 14:31:00
http://metro-portal.hr/odgadja-se-rusko-europska-misija-na-mars/124356/