Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2011. 17:38:00
UZ GOLEMU JAMČEVINU

Odbijena žalba USKOK-a, Sanader izlazi iz Remetinca

Sanaderovi su odvjetnici izjavili kako se nadaju da će njihov branjenik na slobodu biti pušten što prije, vjerojatno već danas ili sutra

Fotografija vijesti

Čini se kako je puštanje Ive Sanadera iz zatvora u Remetincu samo pitanje trenutka, nakon što je Vrhovni sud danas odbio žalbu USKOK-a, čime je otklonjena i posljednja prepreka da bivši premijer bude pušten da se brani sa slobode, javlja Hina.

Sudac istrage i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio je Hini da je Vrhovni sud odbio žalbe na prošlotjednu odluku optužnog vijeća kojom je Sanaderu produljen istražni zatvor ali i istovremeno zamijenjen jamčevinom od 12,4 milijuna kuna uz mjere opreza - oduzimanje putovnice i obveza javljanja sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

USKOK se žalio jer smatra da je prihvaćena jamčevina premala jer se Sanadera u više kaznenih postupaka tereti za štetu veću od 100 milijuna kuna, dok su se njegovi branitelji žalili jer optužno vijeće nije postupilo po odluci Ustavnog suda koji je naložio da se Sanader pusti na slobodu najkasnije do 12. prosinca u 7 sati.

"Odbijene su obje žalbe, što znači da je potvrđeno rješenje optužnog vijeća koje je postalo pravomoćno", rekao je Devčić.

Najavio je da će sutra to rješenje biti otpremljeno općinskim sudovima nadležnim za uknjižbu hipoteka na nekretnine koje su predmet jamstva.

Nakon uknjižbi Sanader će biti pozivan na sud, gdje mora obećati da neće bježati i da će se odazivati na sudske pozive i tek onda se ukida istražni zatvor i Sanader pušta na slobodu, objasnio je Devčić.

Jedna od Sanaderovi braniteljica Jadranka Sloković izrazila je zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda i očekivanje da bi Sanader već sutra mogao na slobodu. "Nadam se da će se sudovi brzo uknjižiti na založene nekretnine", kazala je, dodavši da je obrana sudu već dostavila potvrdu o uplati 300.000 eura u gotovini.

Za Sanadera su jamčevinu prikupili njegovi prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine, no kako se doznaje na sudu vrijednost jamčevine više nije 12,4 milijuna kuna, već 200.000 kuna veća. Naime, Sanaderov prijatelj Jerko rošin je u međuvremenu prodao založeni stan u Splitu, kupio skuplji u Zagrebu s kojim jamči da Sanader neće bježati.

Predsjednik Sabora Bebić založio je kuću u Komarni na jugu Hrvatske, Zubović stan u Zagrebu, a Mirjana Sanader neblokiranu trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Po 150.000 eura za Sanadera su dali bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota i direktor Nogometnog kluba Lokomotiva Božidar Šikić.

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a Sanader već je godinu dana iza rešetaka. Naime, austrijska policija ga je uhitila 10. prosinca, a Hrvatskoj je izručen 18. srpnja od kada je u zatvoru u Remetincu.

Sudi mu se zbog ratnog profiterstva, odnosno uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke i uzimanje 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL, a nedavno je zajedno sa strankom kojoj je bio na čelu optužen i u slučaju Fimi media, zbog čega je USKOK tražio da ostane u istražnom zatvoru jer smatra da i dalje postoji opasnost od njegova bijega.

Ta optužnica još nije pravomoćna i još nije poznato kada će optužno vijeće o tome odlučivati.

15.12.2011. 17:38:00
http://metro-portal.hr/odbijena-zalba-uskok-a-sanader-izlazi-iz-remetinca/66418/