Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2008. 21:52:53

Odabrat će se najbolji dobitnik Bookera

Ukupno 41 autor borit će se za nagradu ‘The Best of the Booker’

The Best of the Booker bit će dodijeljen najboljem romanu koji je osvojio Bookera od utemeljenja ove prestižne književne nagrade. Kako prenosi net.portal, kladioničari su već istaknuli favorite.

Koji će od 41 dosad nagrađenog romana osvojiti novog, još prestižnijeg Bookera odlučit će glasovi publike nakon što stručni žiri objavi uži izbor od šest naslova. Dosad je dodijeljen 41 Booker jer su 1974. i 1993. bila po dva pobjednika.

Prvi Booker dodijeljen je 22. travnja 1969. godine. Predsjednica žirija je autorica i kritičarka Victoria Glendinning, a članovi su autorica i publicistkinja Mariella Frostrup te John Mullan, profesor engleskog sa Sveučilišnog koledža u Londonu.

- The Best of the Booker je predivna mogućnost za čitanje ili ponovno čitanje nekih od najboljih knjiga objavljenih posljednjih desetljeća na engleskom jeziku - rekla je Glendinning.

Ovo je drugi put da je predstavljen posebni, prigodni Booker. Prvi je organiziran 1993. u povodu 25. godišnjice Bookerove nagrade, a osvojio ga je Salman Rushdie za ‘Djecu ponoći’.

- Dobro smo se zabavljali ponovnim iščitavanjem sada već klasičnih romana koji su davno osvojili Bookera, ali i onih koji su ga osvajali posljednjih godina. Svi će čitatelji uživati u ovome i jedva čekam reakcije publike - rekla je Glendinning.

Uži izbor bit će objavljen u svibnju, a glasanje će se odvijati na stranici Man Booker Prize. Objavu pobjednika u lipnju pratit će niz književnih događaja posvećenih velikoj obljetnici. Agilni britanski kladioničari već su kao glavnog favorita istaknuli roman ‘Pijev život’ kanadskog pisca Yanna Martela.

PrigodnoOvo je drugi put da je predstavljen posebni, prigodni Booker. Prvi je organiziran 1993. u povodu 25. godišnjice Bookerove nagrade, a osvojio ga je književnik Salman Rushdie za ‘Djecu ponoći’. Slijede ga već spomenuta Rushdiejeva ‘Djeca ponoći’ koja su dobila Bookera 1981. godine, a na treće je mjesto postavljen ‘Engleski  pacijent’ Michaela Ondaatjea, koji je nagrađen 1992. i prema kojem je snimljen Oscarom nagrađeni film. (Metro)

21.02.2008. 21:52:53
http://metro-portal.hr/odabrat-ce-se-najbolji-dobitnik-bookera/3330/