Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2009. 18:13:15
magazin time

Odabrani najvažniji izumi 2009.

Znanstvenici su marljivo radili i ove godine pa smo tako korak bliže teleportaciji, a posebna vrsta tune spašena je od izumiranja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Automobili i zrakoplovi za stotinjak bi godina mogli postati suvišni jer će se putovanja budućnosti odvijati pomoću uređaja za teleportiranje, vjeruju znanstvenici i žiri magazina Time

Ono što danas još zvuči kao znanstvena fantastika, moglo bi za nekoliko godina postati java. Naime, na šestom mjestu najvažnijih izuma 2009. je upravo teleportacija, odnosno korak naprijed prema njoj postignut na Sveučilištu Maryland.

Znanstvenici su u laboratoriju uspjeli teleportirati podatke s jednog atoma na drugi, pri čemu su se oni nalazili na međusobnoj udaljenosti od jednog metra. Iako su jako daleko od teleportacije ljudskog tijela, njihov izum je kratkoročno važan za razvoj iznimno sigurnih i brzih računalnih sustava.

Na prvom mjestu najvažnijih izuma 2009. nalazi se Ares-1, 100 metara visoka raketa koja bi trebala označiti novo razdoblje putovanja u svemir. Raketa bi do 2015. trebala zamijeniti Space Shuttle, a razvijena je od strane NASA-inih stručnjaka u sklopu programa Constellation.

Drugo mjesto pripalo je znanstvenicima iz Australije koji su uspjeli uzgojiti ribu "southern bluefin tuna". Od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas, broj te riblje vrste u svjetskim morima smanjio se za 90% pa ponovno razmnožavanje označava novi početak poticanja razmnožavanja ugroženih životinjskih vrsta.

Štedljiva žarulja izumljena u Philipskovoj tvornici u Nizozemskoj zauzela je treće mjesto najvažnijih izuma ove godine. Nova LED žarulja troši manje od deset vata, a za razliku od ostalih štednih žarulja baca potpuno prirodno svjetlo.

Na petom mjestu se prema magazinu Time nalazi Microsoftov "Project Natal" koji bi trebao ostvariti san mnogih gamera i omogućiti igranja igrica bez tipkovnica, joysticka, miša i raznih tehničkih pomagala.

1. NASA "Ares"
2. Southern Bluefin Tun
3. Philipsova LED žarulja
4. Pametan termostat
5. Microsoft "Project Natal"
6. Teleportacija
7. Teleskop za nevidljive zvijezde
8. Cjepivo protiv virusa HIV
9. Slanje "tweetova" mislima
10. Električno oko

28.11.2009. 18:13:15
http://metro-portal.hr/odabrani-najvazniji-izumi-2009/27443/