Metro-portal.hr

objavljeno 07.11.2010. 00:01:00
SABATINA 2010

Odabrana najbolja hrvatska vina

Vino "Dingač 2007" vinara Ivice Radovića s Pelješca dobilo je najvišu ocjenu ovogodišnje Sabatine

Najbolja vina
Najbolja vina (Jadran Babic / CROPIX)

Proglašenjem najboljih vina večeras je u splitskom hotelu Le Meridien Lav završena 20. međunarodna manifestacija vinogradara i vinara "Sabatina 2010".

Vino "Dingač 2007" vinara Ivice Radovića s Pelješca dobilo je najvišu ocjenu ovogodišnje Sabatine i proglašeno je cjelokupnim šampionom manifestacije. U kategoriji bijelih vina pobjednik je vino "Marko Polo 2009" Poljoprivredne zadruge "Pošip Čara" s Korčule, a u kategoriji pjenušavih vina pobjednik je Đordano Peršurić iz Poreča s vinom "Misal Prestige 2008".

Vinar Ivica Radović je, zahvaljujući na priznanju, rekao je kako Sabatina pokazuje da se mijenja predodžba o Dalmatincima kao "dobrim vinogradarima a lošim vinarima" te kako će se u Dalmaciji proizvoditi sve kvalitetnija vina. Rekao je kako svatko može sam odlučiti uz koje jelo mu najbolje ide njegov "Dingač 2007". Nagrađeno bijelo vino "Marko Polo 2009" može se, smatra upravitelj poljoprivredne zadruge "Pošip Čara" Luka Marelić, piti uz sva jela, a vinar Đordano Peršurić iz Poreča ističe kako je njegov pjenušac "Misal Prestige 2008" idealan uz školjke.

U kategoriji "otvorenih vina" proizvedenih za kućne potrebe, odnosno vina koja još nemaju dozvolu za stavljanje u promet, nagrada je pripala Luki Pecotiću, vinaru s Korčule.

Pobjednici ovogodišnje Sabatine su proglašeni na temelju ocjena povjerenstva kojeg su, kako je rečeno, činili stručnjaci za vina te novinari, dizajneri i slikari. Uz pehare pobjednicima, na svečanosti zatvaranja uručeno je i 36 medalja te više diploma vinogradarima i vinarima, a poduzetnik Branko Roglić dobio je nagradu za najbolji dizajn boca za vino.

Ovogodišnja, 20. međunarodna manifestacija vinogradara i vinara "Sabatina 2010", održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, trajala je tri dana.(hina/metro-portal)

07.11.2010. 00:01:00
http://metro-portal.hr/odabrana-najbolja-hrvatska-vina/50833/