Metro-portal.hr

objavljeno 20.12.2009. 15:48:03
LUDO VRIJEME

Od utorka slijedi drastično zatopljenje

Snijeg i hladnoća u Hrvatskoj trebali bi potrajati još svega dan ili dva

Hoćemo li na Božić popodnevnu kavu piti na otvorenom?
Hoćemo li na Božić popodnevnu kavu piti na otvorenom? (Goran Mehkek / CROPIX )
Neuobičajenu prosinačku hladnoću koju je u Hrvatsku ovih dana donijela ciklona ne pamte čak ni najstariji stanovnici nekih područja, no meteorolozi od utorka očekuju drastično povišenje temperature zraka.

Stanovnici Bednje i Čakovca jutros su se probudili na čak minus 22 Celzijeva stupnja, a Varaždinci su imali tek dva stupnja više. Zagreb je jutros osvanuo na minus 17 stupnjeva Celzijevih, a neubičajeno hladno bilo je i u mjestima uz Jadran.

U Puli je zabilježeno minus devet stupnjeva, u Rijeci stupanj više, dok je Šibenik jutros u sedam sati imao minus pet stupnjeva. Stanovnike otoka Krka iznenadila su minus tri Celzijeva stupnja, ali i 12 centimetara snijega.

U Puli je palo čak 16 centimetara snijega. Kako se doznaje iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda, u tom su gradu u prosincu 1996. pala tek dva centimetra snijega, a u prosincu 1967. centimetar manje. Apsolutni snježni maksimum u Puli zabilježen je u veljači 1986. kada je snježni pokrivač iznosio čak 25 centimetara.

Zadnji ozbiljniji prosinački snijeg u Rijeci pao je 1978. godine i iznosio je pet centimetara, dok su 1963. izmjerena četiri centimetra. Jutros je Rijeka osvanula pod snježnim pokrivačem debelim osam centimetar.

Zanimljiv je i podatak Državnoga hidrometeorološkog zavoda prema kojem je apsolutni snježni maksimum od čak 52 centimetra u Rijeci zabilježen u ožujku 1976. godine.

Snijeg i hladnoća u Hrvatskoj trebali bi potrajati još svega dan ili dva, a meteorolozi od utorka očekuju drastično povišenje temperature zraka. Tako bi se dnevne temperature u unutrašnjosti trebale popeti do 10 stupnjeva, na Jadranu do 15, a jutarnje temperature ne bi trebale prelaziti nula stupnjeva Celzijevih. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 15:48:03
http://metro-portal.hr/od-utorka-stize-drasticno-zatopljenje/28993/