Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2009. 09:38:22

Od svinjske gripe umrlo preko 700 osoba

Iako je priznala da ne može pratiti epidemiju, Svjetska zdravstvena organizacija zna podatke umrlih

(Getty Images)

Od posljedica nove gripe H1N1 u svijetu je, od njezina izbijanja prije četiri mjeseca, umrlo više od 700 osoba, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a prenosi BBC.

To je porast za dvije trećine od zadnjih objavljenih službenih podataka o smrtnim slučajevima objavljenima 6. srpnja, kad je ta brojka bila 429. Direktorica WHO Margaret Chan upozorila je da će svinjska gripa bez sumnje postati najveća pandemija gripe do danas. No u većini slučajeva kod zaraženih se i dalje radi uglavnom o vrlo blagim simptomima.

Većina pacijenata većinom se oporavi, čak i bez liječničke pomoći, unutar tjedan dana. WHO je izvijestio kako se pandemija razvija tolikom brzinom da je u ovome trenutku bespredmetno pokušati evidentirati sve slučajeve.

No, dužnosnici WHO-a smatraju kako i dalje ostoji potreba da sve zemlje pozorno prate sve neuobičajene događaje, poput težih slučajeva gripe, većeg broja smrtnih slučajeva na određenom području ili neuobičajen razvoj bolesti

Tijekom pandemija koje su izbijale u prošlim vremenima, virusima je trebalo više od šest mjeseci da se globalno prošire, a virus H1N1 proširio se u manje od šest tjedana.

Izvor: Hina

22.07.2009. 09:38:22
http://metro-portal.hr/od-svinjske-gripe-umrlo-preko-700-osoba/19688/