Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2012. 16:12:08
NIŽE TEMPERATURE

Od sutra osjetno hladnije

Iz DHMZ-a najavljuju da će maksimalna temperatura zraka u nedjelju, u odnosu na petak i subotu, u kopnenim područjima biti za 10 do 15 stupnjeva niža

Potkraj subote i u nedjelju očekuje se premještanje hladne fronte sa sjeverozapada kontinenta preko naše zemlje pa će uz taj prodor u naše krajeve stići vlažan ali i osjetno hladniji zrak, te će u nedjelju u višim predjelima mjestimice prolazno biti susnježice i snijega a na Jadranu će zapuhati umjerena i vrlo jaka bura ponegdje na sjevernom i srednjem dijelu s olujnim udarima, doznaje se danas u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ), javlja Hina.

Iz DHMZ-a najavljuju da će maksimalna temperatura zraka u nedjelju, u odnosu na petak i subotu, u kopnenim područjima biti za 10 do 15 stupnjeva niža. Temperatura će biti uglavnom između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva, a na Jadranu od 15 do 20.

U ponedjeljak će biti još oborina ali se sa zapada očekuje postupno smirivanje vremena. Od utorka očekuje se postupno toplije vrijeme u cijeloj Hrvatskoj, a temperatura će biti od 17 do 23 stupnja.

Sinoptičar DHMZ-a Krunoslav Mikec najavio je da se nakon hladnijeg razdoblja, prema dugoročnijim prognozama, u posljednjoj trećini svibnja ponovno očekuje iznad prosječno toplo vrijeme u cijeloj Hrvatskoj. Uz veće pozitivno odstupanje temperature u odnosu na prosjek, u kopnenim krajevima slično će se, prema dostupnim prognostičkim podatcima, nastaviti i u prvome dijelu lipnja.

Prema sezonskoj prognozi za ljeto očekuje nas iznad prosječno toplo ljeto, pri čemu će sva tri ljetna mjeseca biti toplija nego što je uobičajeno a najveće pozitivno odstupanje temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti u većini će krajeva najvjerojatnije biti u srpnju, najavio je Mikec. Očekuje se da će srpanj biti najtopliji ljetni mjesec, ali to ne isključuje mogućnost za izraženije hladnije dane ili kraća hladnija razdoblja u tom mjesecu, rekao je Mikec.

Ocijenio je da će i ovo ljeto biti slično kao i prošlo, odnosno kao i prošlih nekoliko, koja su bila vrlo topla pa čak i ekstremno topla.

11.05.2012. 16:12:08
http://metro-portal.hr/od-sutra-osjetno-hladnije/70883/