Metro-portal.hr

objavljeno 06.07.2009. 20:54:58
KASNE STADIONI

Od srijede štrajka 70 tisuća južnoafričkih građevinaca

Dovršenje izgradnje stadiona i druge infrastrukture već kasni, a uz štrajk je lako moguće da neće biti dovršeni do početka SP-a

(Corbis)

Oko 70 tisuća građevinskih radnika u Južnoafričkoj Republici koji sudjeluju u izgradnji stadiona i pratećih objekata za Svjetsko prvenstvo koje će se od 9. lipnja do 9. srpnja sljedeće godine održati u toj afričkoj državi, najavilo je da od srijede stupaju u štrajk zbog neuspjelih pregovora s poslodavcima.

Tvrtke koje su zadužene za izgradnju stadiona pokušale su spriječiti štrajk žalbom južnoafričkom radničkom sudu, ali taj je sud donio odluku kojom radnici imaju pravo na obustavu rada. Radnici traže povećanje plaće od 13 posto, dok poslodavci nude povećanje od 10 posto.

"Tri posto nije mnogo, ali za siromašnog radnika čija plaća iznosi 2.500 randa (oko 1.650 kuna), tih 100 randa jest mnogo", smatraju u sindikatu južnoafričkih građevinaca.

Za sada je u potpunosti izgrađeno tek pet od deset stadiona na kojima bi se trebale igrati utakmice SP-a, a radovi na nekima, kao primjerice Green Point stadionu u Cape Townu, već sada poprilično kasne i upitno je hoće li biti završeni na vrijeme. Također će biti obustavljeni radovi i na novoj željezničkoj pruzi koja bi trebala znatno ubrzati promet, na novoj zračnoj luci u Durbanu, te na centralama koje se grade kako bi se osigurala neprekidna opskrba električnom energijom.

Izvor: Hina

06.07.2009. 20:54:58
http://metro-portal.hr/od-srijede-strajka-70-tisuca-juznoafrickih-gradjevinaca/19310/