Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2008. 14:34:38
LISTE ČEKANJA

Od sljedećeg tjedna na pretrage privatnicima

Pacijentima sljedeći tjedan na kućnu adresu stiže obavijest o mjestu pregleda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)

Pacijenti koji su na bolničkim listama čekanja za pregled magnetskom rezonancom (MR) ili kompjutoriziranom tomografijom (CT) od idućeg će tjedna dobiti telefonski ili pismeni poziv na kućnu adresu da tu pretragu besplatno obave na liječničku uputnicu u nekoj od privatnih poliklinika, izvijestio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

On očekuje da će taj potez biti od ključne važnosti za dokidanje dugih listi čekanja u bolnicama, budući da na ta dva dijagnostička postupka čeka više od 7.000 pacijenata.

HZZO-u jeftinije nego u bolnicama

"Cilj nam je sve raspoložive kapacitete na tržištu staviti u funkciju pacijenta, pa želimo do Nove godine obaviti 3.000 MR i CT pretraga, za što je osigurano dva milijuna kuna", rekao je Milinović na konferenciji za novinare.

Aneks ugovora o obavljanju te djelatnosti danas su s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) potpisali Croatia zdravstveno osiguranje, Sunce osiguranje, Medicol, Euromedic te Osiguranje Zagreb.

Postignuta cijena je za pola niža od redovne ugovorne cijene, pa će HZZO za pretragu MR-om plaćati 1.000 kuna, a za CT 500 kuna.

Milinović kaže kako bi odlučni udarac listama čekanja u bolnicama trebala zadati i jedinstvena Nacionalna lista čekanja na kojoj su, osim MR i CT pretraga, ostali zahvati na koje se u bolnicama predugo čeka, a to su ultrazvuk i operacije srca, proširenje krvnih žila ugradnjom stenta, te operacije kuka i žuči.

Putni troškovi za odlazak u drugu bolnicu 

Osim što je ravnateljima bolnica prepušteno da sami pokušaju smanjiti liste čekanja preraspodjelom posla, u kojem slučaju će im biti plaćen svaki dodatni trošak za potrošni materijal, u Ministarstvu zdravstva osnovan je posebni odjel koji će kontaktirati pacijente te ih preusmjeravati u bolnice u kojima nema čekanja.

Odluka je na pacijentu, a ako odluči da neće čekati tri mjeseca na operaciju u najbližoj bolnici već će otići odmah u neki drugi grad, bit će mu podmireni putni troškovi.

Po podacima koje su Milinoviću proteklih dana dostavile bolnice, na CT i MR u KBC-u Split čeka 180 pacijenata, u KB-u Zagreb 142 pacijenta, u KB-u Sestara milosrdnica 100 pacijenata, Općoj bolnici Zadar 90 ljudi, te u KBC-u Rijeka 80 pacijenata.

Novi aparati 

Na ugradnju endoproteze kuka u KBC-u Osijek čeka 330 pacijenata, u KBC-u Zagreb 184 pacijenta, a u splitskom KBC-u 180 ljudi.

Na upit što će se dogoditi s listama čekanja nakon Nove godine Milinović kaže da će nastavak suradnje s privatnicima ovisiti o tome koliko su liste smanjene.

Kraćem čekanju trebali bi pridonijeti i novi aparati - pet CT-a, četiri MR-a i devet linearnih akceleratora za zračenje onkoloških bolesnika, ukupne vrijednosti 500 milijuna kuna, koji bi trebali biti kupljeni do ožujka iduće godine. (hina/metro-portal)

13.10.2008. 14:34:38
http://metro-portal.hr/od-sljedeceg-tjedna-na-pretrage-privatnicima/12388/