Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2017. 21:35:00
Ma daj!

Od seksa se može oslijepiti

Možda će ovi slučajevi skinuti tabu s teme seksa i potaknuti ljude da budu pažljiviji.

Možda bismo trebali biti malo oprezniji
Možda bismo trebali biti malo oprezniji (iStock)

U figurativnom smislu riječi, svi se nadamo orgazmu - tako dobrom da od njega možemo oslijepiti. No da se s time nije za šaliti, govori podatak da zaista postoje slučajevi orgazama koji su oslijepli ljude.

Postkoitalni gubitak vida zvuči kao strašno ime još strašnijeg problema, a događa se kad u oku, zbog velikog pritiska na mrežnicu, pukne krvna kapilara.
Na Sveučilištima u Edinbourghu i Southamptonu 2014. analiziran je slučaj dvadeset jednogodišnjaka koji je prijavio pucanje kapilara nakon što je zadržavao dah za vrijeme orgazma.

Drugi slučaj spominje dvadeset devetogodišnjaka koji se prijavio u bolnicu nakon što se probudio slijep. Na izravno ispitivanje odgovorio je da je noć prije sudjelovao u divljem seksualnom odnosu, na što su liječnici zaključili da se u njegovom slučaju radi o pucanju kapilare od prevelikog naprezanja.
Na sreću, njegovo je sljepilo samo privremeno, no slučaj je i dalje pomalo čudan.

Autori istraživanja nadaju se da će rezultati potaknuti otvoreniju raspravu o seksualnom zdravlju, između ostaloga, onda i među osobama koje se ne poznaju najbolje, a odlučuju se na seksualne odnose.a

Piše: Andrea Holi
17.11.2017. 21:35:00
http://metro-portal.hr/od-seksa-se-moze-oslijepiti/108583/